Mondhygiëne

2 tips bij het verzorgen van je gebit

Geschreven door admin

Een goede verzorging van je gebit is essentieel om verschillende complicaties tegen te kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan gaatjes, ontstoken tandvlees, ontstoken tandwortels, enzovoorts. In het ergste geval zullen tanden of kiezen getrokken moeten worden, met een lege plek in je gebit tot gevolg. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om deze open plekken op te vullen met kronen, bruggen en implantaten. De pijn van een dergelijke behandeling bespaar je jezelf echter liever! In dit artikel geven we je twee tips voor het verzorgen van je gebit.

Tip 1: het verzorgen van je gebit doe je niet alleen

Hoewel je zelf een groot aandeel in de verzorging van je gebit hebt, doe je dit niet alleen. Door in ieder geval eens per jaar langs de tandarts te gaan, kun je het gebit grondig laten reinigen. Zo kan zich tandsteen hebben opgehoopt in je gebit, wat niet weg te krijgen is met een normale tandenborstel. Een tandarts beschikt over een kleine slijpmachine, waarmee het tandsteen kan worden weggeslepen. Zonder bezoek aan de tandarts zou het tandsteen voor gaatjes kunnen zorgen. Ook kun je een bezoek aan de tandarts combineren met een jaarlijks bezoek aan de mondhygiënist. Net als de tandarts kan ook de mondhygiënist tandsteen voor je verwijderen.

Tip 2: maak gebruik van tandenstokers

Naast het bezoek aan de tandarts is het vanzelfsprekend belangrijk om minimaal tweemaal per dag je gebit te poetsen. Doe dit bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Dit type tandenborstel maakt het veel makkelijker om je tanden en kiezen grondig te reinigen, doordat je deze enkel naar de lastige plekken in je gebit hoeft te begeleiden. De poetsbewegingen worden door het apparaat zelf gemaakt. Naast het gebruik van een tandenborstel is het verstandig om tandenstokers te gebruiken. Deze kun je tussen je tanden en kiezen bewegen, om etensresten te verwijderen.