Zorg

3D printers in de geneeskunde

Geschreven door admin

De ontwikkeling van 3D printers is ook op het medische gebied steeds sneller gegaan. De printers worden al steeds vaker in ziekenhuizen toegepast en er is voor het 3D printen steeds meer mogelijk.

De voordelen van 3d printing in de geneeskunde

In de geneeskunde gebruiken ze op dit moment 3D printers voor onder andere protheses en ander plastic operatiemateriaal. Ook kunnen ze al verschillende soorten modellen van organen printen. Maar wat zou het toch prachtig zijn als de geneeskunde over een aantal jaar ook weefsel zou kunnen printen. Dit zou een echte revolutionaire doorbraak zijn voor de combinatie tussen techniek en de geneeskunde.

Er zijn ontzettend veel voordelen die de 3D printer kan bieden aan de medische wereld. Zo zou bijvoorbeeld de tandheelkunde erg veel profijt hebben van de print technologie. Met de 3d printer zouden ze kroken en mondkapjes kunnen maken. Dit scheelt aanzienlijk in de materiaalkosten en ontwikkeling, de consument zal dit dan ook terug kunnen zien in de prijs. Als ze deze printtechniek combineren met een soort scan is het hapblok niet meer nodig. Ze zouden dan een veel individuelere verzorgingstechniek kunnen gebruiken om zo een beugel te zetten die past.

Jos Malda print levende cellen

Een van de kopstukken van de 3D printer toepassingen in de geneeskunde is Jos Malda. Hij is werkzaam op het UMC Utrecht en weet alles van de 3D print techniek. Op dit moment is Malda bezig met een onderzoek naar het printen van levende cellen. Zo zou er dus een orgaan geprint kunnen worden door middel van een 3D printer. Malda heeft een vrij duidelijke mening over het printen van organen, en hij stelt dan ook dat dit zeker mogelijk is: ‘Hartcellen in de juiste vorm printen is niet eens zo moeilijk. Het probleem is deze cellenbrij te laten functioneren en overleven’. Er moet dus alleen nog gekeken worden naar hoe de cellengroep op zichzelf zal moeten leven. Maar ook hier zijn stappen ondernomen. De universiteit van Utrecht werkt samen met de medische universiteiten uit Australië en Duitsland. Zij werken samen met Malda aan een manier om de geprinte cellen in leven te houden en om ze goed te laten functioneren in het menselijk lichaam. Ook is er nog het discussie punt over wat voor soort materiaal er in de printer gebruikt moet worden, want niet elk materiaal is even onschuldig voor het lichaam. De stof mag natuurlijk geen directe schade aanbrengen op het lichaam. Malda werd bekend nadat hij een heuse kunst schedel had geprint, dit laat wel zien dat de 3D printer wel echt zijn weg baant door de geneeskunde in Nederland.

De toekomst voor de geneeskunde

Er zal dus nog wel het een en andere onderzocht moeten worden op het gebied van de 3D printers in de geneeskunde, maar de eerste stappen zijn zeker al gezet. Je ziet dat er steeds meer mogelijk is, en er zal ook steeds meer mogelijk worden. Het zal dus niet zo heel lang meer duren voordat we binnen no time een orgaan geprint hebben, net zoals in de films.