Als organisatie zijnde ben je verplicht om een of meerdere gecertificeerde BHV’ers in dienst te hebben. Buiten dat het een verplichting is, is het ook een fijn idee dat je gecertificeerde medewerkers in dienst hebt. Want ook in het bedrijfsleven zit een ongeluk in een hoekje. Een medewerker valt en komt net verkeerd terecht, wat zijn de eerste handelingen die je treft? Een tostiapparaat vat vlam, blus je deze zelf of ontruim je gelijk het hele pand?
Bij een BHV cursus leer je hoe je om moet gaan met bepaalde situaties en wat de eerste handelingen zijn. Je leert hoe je de eerste handelingen moet verrichten bij ongelukjes, zoals een snee of brandwond. Ook als iemand bijvoorbeeld in een shock raakt door bijvoorbeeld suiker tekort, of iemand stort in en je moet bepalen of diegene een hartstilstand heeft. Dit zijn nog maar een paar onderdelen die je leert bij een BHV cursus .
Inhoud BHV cursussen
Maar niet alleen wordt een BHV’er geleerd hoe om te gaan met bloedingen, shock, reanimatie, wonden etc. Ook een belangrijk onderdeel van deze cursus is hoe te handelen bij brand. Wat zijn de eerste handelingen die je treft, hoe ontruim je een pand en wat zijn de vervolgstappen. Erg belangrijk is dat een BHV’er de leiding neemt en weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Hoe handel je bij een brand, is deze zelf te blussen of moet het pand ontruimd worden en dient de brandweer de brand te blussen.
Je leert verschillende situaties goed in te schatten en je leert hoe je hier naar kunt handelen. Wanneer er een persoon eerste hulp nodig heeft bij een hartstilstand, wordt je geleerd hoe je een reanimatie start en wat voor een handelingen je hiervoor dient te treffen. Bij een brand leer je in te schatten of je deze zelf kunt blussen en hoe je deze blust en de te treffen handelingen voor het ontruimen van een pand.
Wanneer je medewerkers in het bezit van een BHV certificaat is het van belang om te weten dat zij jaarlijks een herhalingscursus moeten volgen om gecertificeerd te blijven.