Zwangerschap

Blijven bewegen, zo belangrijk tijdens een zwangerschap

Geschreven door admin

Het frustreert haar enorm, een zwangere patiënt met bewegingsangst die het advies krijgt om veel te blijven liggen. Esther Sessink – Top weet wel beter. Als (manueel) fysiotherapeute bij Pro-F fysiotherapie begeleidt ze dames tijdens hun zwangerschap. Het door haar opgezette beweegprogramma is gericht op stabiliteit, conditie, kracht en kennis. “Er is niemand die je een gemakkelijke zwangerschap of bevalling kan garanderen maar wel een zo goed mogelijke voorbereiding. Als je traint voor een marathon moet je veel lopen, een bevalling (en de zwangerschap) is een fysieke uitdaging waar je je op kan voorbereiden door te trainen”.

Met trainen bedoelt Esther niet alleen een kracht en conditietraining maar ook het leren kennen van je lichaam en leren ontspannen. “Vertrouwen in je lichaam hebben, naar je lichaam (kunnen) luisteren en weten wát je voelt geeft vrouwen energie en kracht.”

De westerse cultuur heeft invloed op bevallen

Bevallen is een natuurlijk fenomeen maar  onze westerse cultuur en daarbij behorende gewoontes hebben ervoor gezorgd dat lichamen van vrouwen minder goed bewegen. Onze leefstijl met weinig beweging zorgt voor verminderde mobiliteit in het lichaam, voornamelijk in de heup-/lage rug- en bekkenregio. Door hele dagen te zitten met het staartbotje (os coccygis) in de stoel en het heiligbeen (sacrum) samengedrukt wordt de ronding van de rug afgevlakt waardoor ook de kracht van de bekkenbodem weer vermindert.

Bekkenbodemspieren alleen bieden geen uitkomst

Het verstevigen van de bekkenbodemspieren zou dit probleem moeten oplossen. Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat alleen bekkenbodemoefeningen niet het gewenste effect hebben. Het kan zelfs een averechts effect hebben doordat het de sacrum naar binnen trekt en de bekken meer verzwakt. De spieren die zorgen voor een natuurlijke kromming van de onderrug zijn de bilspieren. Deze bilspieren zorgen ook voor een balans in de bekkenregio. Het regelmatig trainen van de bilspieren, bijvoorbeeld door middel van squats, zorgt voor het naar achter trekken van het heiligbeen en geeft het bekken meer kracht en stevigheid.

De oplossing: trainen, ontspannen en houding

Esther: “Iedere vrouw gedurende een gezond verlopende zwangerschap, zou bekkenbodemspieren moeten trainen in combinatie met ontspanningsoefeningen en het versterken van benen en billen.”

Het bewust worden van een juiste houding- rechtop en buikspieren aangespannen,-en dagelijks voldoende bewegen, zorgen voor een gezonde bewegelijkheid van het lichaam. Het veranderen van vastgeroeste patronen kan wel zorgen voor reactie van het lichaam. Daarom is het belangrijk om deze verandering rustig aan op te bouwen en reactie te overleggen met de fysiotherapeut. “Door het lichaam te trainen en daar feedback op te geven leren vrouwen wat je kan voelen en kunnen ze er ook beter naar luisteren en reageren waar nodig.” Aldus Esther

Door: Esther Sessink – Top en Ellen Meester

Pro-F fysiotherapie, Enschede – Oldenzaal