COPD (een obstructieve longziekte) komt helaas nog altijd veel voor in Nederland. De groep waarbij de longziekte het meeste voorkomt zijn volwassen mensen die de 40 gepasseerd zijn. In principe zou je kunnen stellen dat naarmate iemand ouder wordt de kans groter wordt om COPD te krijgen. Overigens maakt het geslacht daarbij niets uit. Onder kinderen komt de longziekte gelukkig weinig voor.
Voordat we ingaan op de vraag hoe COPD precies kan ontstaan, is het goed om te weten wat het eigenlijk is. Zoals gezegd betreft het een longziekte. De ziekte is echter van chronische aard en heeft betrekking op de luchtwegen en longblaasjes. Omdat de ontsteking chronisch is ontstaat, kan er na verloop van tijd littekenweefsel aan de binnenzijde van de luchtwegen ontstaan. Daarnaast zal het aantal longblaasjes langzaam maar zeker steeds verder afnemen. Los van de ontsteking zal je ook steeds meer slijm aanmaken, dit slijm zorgt ervoor dat je tijdens hoestbuien slijm ophoest.
Mogelijke oorzaken COPD
Een van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen COPD krijgen, is door het roken van sigaretten. Ook kan het zo zijn dat door jarenlang mee te roken met andere mensen (in bijvoorbeeld een rokers ruimte op kantoor) je op den duur last kunt krijgen van COPD.
Ook is er een bijzondere oorzaak van COPD, waardoor er zelfs een term voor is bedacht: COPD dat je door de uitoefening van je beroep kunt oplopen, te weten beroeps-COPD. In dat geval kom je tijdens de uitoefening van je beroep regelmatig in contact met bepaalde stoffen die ervoor zorgen dat de longziekte zich na verloop van tijd kan ontwikkelen. Een andere mogelijke oorzaak van de ontwikkeling van COPD kan langdurig contact met fijnstof of anders vervuilde lucht zijn.
COPD, wat nu?
Tegen COPD is er gelukkig het nodige te doen. Echter, de longziekte is tot op heden nog niet te genezen. Wat is erg belangrijk is, is zodra je vermoedt dat je COPD hebt zo snel mogelijk contact opneemt met je huisarts, zodat er snel mogelijk maatregelen genomen kunnen worden om te voorkomen dat de COPD snel zou kunnen verergeren.
De CCQ vragenlijst
Bij maatregelen kun je onder andere denken aan de inzet van een aantal hulpmiddelen, waaronder de ccq vragenlijst. De ccq vragenlijst is bedoeld om de gezondheidstoestand van mensen met COPD te kunnen meten. Zo wordt er inzicht verkregen in hoe ernstig de symptomen van de longziekte zijn en welke beperkingen er door worden veroorzaakt. Bovendien kan de arts ook een beeld krijgen van hoe effectief het behandelplan is dat hij heeft opgesteld. Door de ccq vragenlijst meerdere malen af te nemen kan er op ten duur een vergelijking worden getrokken tussen de diverse uitkomsten en kan het behandelplan, indien dat nodig is, aangepast worden.
Spirometrie
Naast de ccq vragenlijst wordt ook een spirometrie vaak ingezet om te meten hoe het met het functioneren van de longen is gesteld. Degene die de test ondergaat dient op bepaalde manieren in te ademen en uit te ademen, zodat de arts kan vaststellen hoe de longen functioneren en dus, net zoals bij de ccq vragenlijst, kan bepalen of zijn behandeling een positief effect heeft opgeleverd.
Maatregelen
Naast de inzet van hulpmiddelen zijn er ook een aantal maatregelen te nemen die je in het dagelijks leven kunt doorvoeren. Echter, de maatregelen verschillen per persoon en daardoor is het altijd belangrijk om niet op eigen houtje maatregelen te bedenken en het altijd in overleg te doen met de behandelend arts. Enkele voorbeelden van maatregelen die in de praktijk worden toegepast zijn onder andere het nastreven van een gezonde levensstijl (gezond eten en genoeg aangepaste beweging), het vermijden van mistige weersomstandigheden en het niet roken van sigaretten, waaronder ook het eerder besproken meeroken valt.
Al met al is er gelukkig het nodige mogelijk om ervoor te zorgen dat de verergering van COPD zo goed mogelijk wordt afgeremd. Wat in ieder geval helpt om te voorkomen dat je de longziekte krijgt is om een gezonde levensstijl na te streven en vervuilde lucht te vermijden.