Er wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar de werking van het placebo-effect. Dit is niet voor niets! Het placebo-effect is niet alleen een van de meest interessante effecten uit de medische wereld, ook zorgt het ervoor dat de kosten voor medicijnen verlaagd kunnen worden. Wanneer je als patiënt regelmatig bepaalde medicijnen nodig hebt, kan dit op den duur tussen je oren gaan zitten. Neem bijvoorbeeld het gebruik van een paracetamol, wat niet in alle gevallen hoogstnoodzakelijk is. Veel mensen hebben echter het idee, dat een paracetamol kan helpen tegen pijntjes waar de paracetamol oorspronkelijk niet voor bedoeld is. Dit noemt men het placebo-effect!
Bijgeloof of een onbekende medische kracht?
Onderzoekers proberen al jaren te achterhalen hoe het placebo-effect bij mensen ontstaat. In principe is het een soort bijgeloof in een middel, zonder dat het middel daadwerkelijk effect hoeft te hebben. Tot enkele jaren geleden hadden huisartsen verscheidene foppillen in hun assortiment, die inspeelden op het placebo-effect. Niet alleen waren deze foppillen goedkoper in de productie, ook zijn foppillen veel minder schadelijk voor het menselijk lichaam dan sommige andere medicijnen.
Doordat artsen de werking van deze foppillen uitlegden alsof de pillen goed zouden werken, gingen patiënten hier dermate sterk in geloven dat de pijn inderdaad verholpen werd. Deze foppillen worden inmiddels niet meer gebruikt, maar het placebo-effect bestaat nog steeds.
Een definitie van een placebo
Als we kijken naar de definitie van een placebo, dan zouden we kunnen stellen dat placebo’s middelen, behandelingen of therapieën zijn die geen rechtstreeks of zeer specifiek effect hebben op een bepaalde kwaal in het lichaam van een patiënt. Zonder dat een patiënt het doorheeft helpt een dergelijk medicijn dus niet bij het verhelpen van de pijn in het lichaam van een patiënt. Doordat een patiënt gelooft in de werking van het medicijn, lijkt de pijn verlicht te worden.