Huisstofmijt

Ga zelf huisstofmijt tegen

Geschreven door admin

In ieder huishouden komt hij voor; de huisstofmijt. Deze microscopische beestjes kun je met het blote oog niet waarnemen, maar leven in grote getale in je huis. Huisstofmijten zijn vrij onschuldige beestjes, maar hun uitwerpselen kunnen vervelende klachten veroorzaken. Daarom kun je het beste een aantal maatregelen treffen om huisstofmijt tegen te gaan.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijt leven op huidschilfers van mensen en dieren. Die huidschilfers kunnen door het hele huis dwalen, dus huisstofmijt kan zich overal van voedsel voorzien. Huisstofmijt heeft vooral de voorkeur voor vochtige plekken op kamertemperatuur. Je vind ze voornamelijk in textiel, zoals beddengoed, vloerbedekking en stoffen meubels. Ook bevinden ze zich in beschimmelde muren en in pluche knuffels. De uitwerpselen van de huisstofmijt kan nare allergische reacties veroorzaken.

Hoe verminder je huisstofmijt?

Het idee dat er honderden krioelende beestjes bij jou in bed liggen of op de bank zitten is natuurlijk geen fijn idee. Mensen met een huisstofmijt allergie hebben bovendien extra last van hun aanwezigheid. Ze kunnen jeuk veroorzaken, alsmede benauwdheid, eczeem en diverse verkoudheidsklachten. Je kunt huismijt eenvoudig terugdringen door je huis zo stofvrij mogelijk te maken. Door regelmatig schoon te maken en je huis te luchten dring je de huisstofmijtpopulatie in je huis behoorlijk terug. Neem bij voorkeur gladde vloeren die je gemakkelijk schoon kunt houden en kies voor meubels die niet gestoffeerd zijn of die wasbare hoezen hebben. Was je beddengoed regelmatig op een hoge temperatuur.

Er is speciaal beddengoed verkrijgbaar voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Deze matrassen, kussens en dekbedden zijn van een materiaal gemaakt waar huisstofmijt zich niet gemakkelijk in kan nestelen. Het is ook mogelijk om een werkster in te huren die elke week je beddengoed wast en ervoor zorgt dat je huis schoon is. Als alles in je huis schoon is, heb je namelijk minder snel last van huisstofmijt.