Ouderdom

Handige tips bij het kopen van hoorbatterijen

Geschreven door admin

Ben jij een gehoorapparaat drager? Dan heb je vaak te maken met hoorbatterijen. Voor mensen die net een gehoorapparaat hebben aangeschaft, gaat er waarschijnlijk een hele wereld open. Waar je voorheen moeite had om anderen te verstaan, heb je nu geen enkele moeite meer om gesprekken te volgen. Tegelijkertijd is er wellicht nog wat onduidelijk, zeker als we het over hoorbatterijen hebben. Ga je nieuwe hoorbatterijen kopen? Lees dan eerst even onze tips door die je kunt gebruiken bij de zoektocht.

Verschillende merken

Net als dat je voor brillen verschillende merken hebt, zijn er ook voor hoorbatterijen verschillende merken. Elk merk heeft weer andere eigenschappen. Daar waar het ene merk garandeert dat de batterijen niet kunnen oxideren, belooft het andere merk weer de langste levensduur. Welk merk het beste is, is lastig te zeggen. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat jij belangrijke eigenschappen vindt. Probeer daarom een paar merken uit en kijk welk merk jij het prettigst vindt. Bij sommige aanbieders kun je zogenoemde proefpakketten bestellen, zodat je kunt kijken welk merk je het fijnste vindt. 

Verschillende kleuren en kleurcodes

Hoorbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kleurcodes. De meest verkochte batterij is de 312 batterij. Deze batterij is bruin van kleur en wordt aangeduid met de kleurcode 312. Daarnaast zijn er nog drie verschillende kleuren verkrijgbaar, namelijk geel, die worden aangeduid met de kleurcode 10; oranje, die worden aangeduid met de kleurcode 13 en blauw, die worden aangeduid met de kleurcode 675. Afhankelijk van het type hoortoestel heb je een van deze vier kleuren nodig. Kijk in de beschrijving van het hoortoestel welk type kleur en kleurcode je nodig hebt. 

Oplaadbare en niet oplaadbare batterijen

Bovendien kun je kiezen uit oplaadbare- en niet oplaadbare hoorbatterijen. Het voordeel van oplaadbare batterijen is dat je deze steeds weer opnieuw kunt opladen, waardoor je eigenlijk nooit zonder batterijen komt te zitten. Het is wel belangrijk om eerst na te gaan of jouw hoortoestel wel geschikt is voor oplaadbare hoorbatterijen. Dit kun je het beste navragen bij jouw audicien. Oplaadbare batterijen kun je gebruiken als jouw gehoorapparaat een niet al te hoog stroomverbruik heeft en als je batterijen 10 dagen of langer meegaan.   

De levensduur van hoorbatterijen

Afhankelijk van het merk en hoe vaak je de hoorbatterijen gebruikt, gaan deze zo’n 5 tot 10 dagen mee. Wel is er een vuistregel waarmee je de levensduur met zo’n 80% kunt verlengen. We hebben het hier dan over de 5 minuten regel. Op elke hoorbatterij zit een luchtdichte sticker. Wanneer je deze sticker verwijdert wordt de hoorbatterij geactiveerd. Op het moment dat je de sticker verwijderd hebt, kun je het beste 5 minuten wachten totdat je deze in het gehoorapparaat plaatst. Doordat de batterij langer in aanmerking komt met zuurstof, gaat deze langer mee. Heb je de sticker per ongeluk verwijderd? Dan heeft het geen nut meer om de sticker terug te plakken. De batterij is namelijk al geactiveerd.