Slapen

Herken de symptomen van oververmoeidheid

Iedereen is weleens moe. Het kan zijn dat je slecht hebt geslapen, maar na een goede nacht voel jij je meestal wel weer beter. Oververmoeidheid is een heel ander verhaal. Wanneer je al voor langere tijd vermoeid bent en de klachten zelfs erger zijn geworden, kan er sprake zijn van oververmoeidheid. Dit kan naast lichamelijke, ook geestelijke klachten veroorzaken. Het is belangrijk om deze klachten en de symptomen van oververmoeidheid tijdig te herkennen, om mogelijke gevolgen, zoals een burn-out, te kunnen voorkomen.

Waar kun je last van hebben bij oververmoeidheid?

Soms kan het lastig zijn om vast te stellen waar jouw oververmoeidheid vandaan komt. De klachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Bij de volgende symptomen kan er sprake zijn van oververmoeidheid:

  • Vermoeidheid, je moe voelen
  • Je futloos of sloom voelen
  • Duizeligheid, misselijkheid of draaierigheid
  • Overdag in slaap vallen
  • Veel gapen
  • Wrijven in de ogen

Daarnaast kan de oververmoeidheid je belemmeren in je dagelijks functioneren. Je lichaam en geest raken uit balans, waardoor je meer stress ervaart. Dit kan er tot leiden dat je overspannen raakt en mogelijk een burn-out krijgt. Hierbij ben je opgebrand en heb je moeite met concentreren. Daarnaast heb je last van huilbuien, verwardheid en vermoeidheid. Je ziet overal tegenop en hebt en krijgt weinig energie van positieve dingen doen. Het kan zijn dat je erg teleurgesteld bent. Ga altijd naar je huisarts als je al voor een langere periode vermoeid bent en last hebt van eerdergenoemde symptomen.

Waar komt oververmoeidheid vandaan?

Oververmoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Hierdoor is lastig om vast te stellen waar het precies vandaan komt. Een lichamelijke afwijking, zoals bloedarmoede, diabetes of een niet goed functionerende schildklier kan ervoor zorgen dat je oververmoeid raakt. Een psychische oorzaak kan een depressie, angststoornis of stress zijn. Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van oververmoeidheid. Let er daarom op dat je op een gezonde manier leeft. Een hectisch of druk leven en te weinig rust zorgen voor vermoeidheid. Neem rustmomenten, beweeg genoeg en beperk het gebruik van alcohol.