Fit blijven

Het behalen van een topprestatie

Geschreven door admin

Een topprestatie kan zowel behaald worden op werkgebied als in sport. Maar denk bijvoorbeeld ook op persoonlijk gebied. Het is enorm breed. Voornamelijk op je werk en tijdens professionele sport is het belangrijk dat er optimaal gepresteerd wordt. 

 

Teamprestatie 

Als we het hebben over optimaal presteren in je sport kan dit natuurlijk over een individuele prestatie gaan maar ook over een teamprestatie. Dit hangt natuurlijk af van het feit of je een individuele sport doet of een teamsport. Hoe dan ook, optimaal presteren begint bij jezelf. Bij belangrijke wedstrijden komt het vaak aan op mentaliteit. Zo kan spanning ervoor zorgen dat je team niet presteert zoals het altijd doet. Een sportpsycholoog kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Een sportpsycholoog kijkt mee met het team maar ook individueel. Zij gaan kijken naar de zwakheden binnen het team. Is er bijvoorbeeld te weinig vertrouwen? Of heerst er een angst onder spelers waardoor ze niet kunnen optimaal presteren? Hier gaan ze samen met het team of een speler achter komen. Alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Dus samen wordt gekeken naar het beste plan van aanpak om het hoogstmogelijke te behalen. 

 

Plan van aanpak

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat er contact gezocht wordt met een sportpsycholoog. Deze komt vervolgens langs om samen te bespreken wat er momenteel mis gaat. Samen bespreken jullie welke psychologische factoren optimale prestatie beïnvloeden. Daarnaast wordt op zoek gegaan naar de sterke en de zwakke punten per speler en wordt besproken hoe er met de spanning omgegaan kan worden. Er wordt naar een wedstrijd toegeleefd. En elke wedstrijd wordt weer geanalyseerd. Aangeraden wordt om wekelijks bij elkaar te komen om zo snel mogelijk verandering te zien.