Je bloeddruk is de druk van je bloed in je aderen en bloedvaten. Indien je bloeddruk hoog is dan heb je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Een bloeddruk van 120/80 mmHg wordt beschouwd als gezonde bloeddruk.
Een bloeddruk welke hoger is dan 140/90 mmHg wordt beschouwd als een te hoge bloeddruk. Bij een bloeddruk welke hoger is dan 140/90 mmHg zal de arts je adviezen geven met betrekking tot je leefstijl en voeding. Ook kan de arts je medicijnen voorschrijven waarmee de bloeddruk omlaag kan worden gebracht.
In dit artikel zullen we ons richten op tips welke je zelf kunt toepassen om je bloeddruk te verlagen of om te voorkomen dat je een te hoge bloeddruk krijgt. Deze tips zijn geen vervanging van medicijnen. Indien je de tips goed opvolgt zal op termijn je bloeddruk gaan dalen naar gezonden waarden. Stop echter nooit zomaar met medicijnen, dit zal je altijd in overleg met je behandelend arts moeten doen.
Tip 1: eet minder natrium
Dat natrium (zout) slechts is voor je bloeddruk is wel algemeen bekend. Als je veel natrium eet dan verstoor je de balans tussen kalium en natrium. Door deze verstoorde balans wordt het risico op hart- en vaatziekten groter.
Kalium is een mineraal welke o.a. voorkomt in bananen, mango’s, avocado’s, pure chocolade, rozijntjes en vijgen. Voor een goede natrium – kalium balans zou je meer kaliumrijk voedsel kunnen eten en zou je minder natrium moeten eten.
Het grootste deel van het natrium krijgen we binnen via bewerkt voedsel. Het snufje zout wat je mee kookt door de groente is het probleem niet.
Zout versterkt de smaak van voedsel en maakt voedsel langer houdbaar. Om deze reden voegen fabrikanten vaak relatief grote hoeveelheden zout aan het voedsel toe. Let hier op bij het kopen van eten of eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.
Tip 2: eet minder suiker en geraffineerde koolhydraten
Geraffineerde koolhydraten zijn bijna net zo slecht als suiker. Geraffineerde koolhydraten worden namelijk razend snel door het lichaam afgebroken en door het bloed opgenomen in de vorm van glucose. Hierdoor is het effect van geraffineerde koolhydraten nagenoeg hetzelfde als het effect van suiker.
Door het eten van suikers of geraffineerde koolhydraten zal de bloeddruk stijgen en zullen de bloedvaten minder soepel worden.
Het eten van suiker en geraffineerde koolhydraten zorgt er voor dat je insulineniveaus hoog worden. Hierdoor zal er eerder plaque in de aderen ontstaan. De plaque zorgt er voor dat de aderen nauwer worden. Dit nauwer worden van de aderen zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt. Het hart zal harder moeten pompen om het bloed door de nauwe aderen te krijgen.
Tip 3: geen kunstmatige zoetstoffen
Als je denkt slim te zijn door suiker dan maar te gaan vervangen voor kunstmatige zoetstoffen dan kom je helaas bedrogen uit. Zodra je iets zoets proeft dan gaat je lichaam al insuline aanmaken of dit zoete nu echt suiker is of een zoetstof.
De aanmaak van insuline is ongezond. Het zorgt ervoor dat het lichaam vet gaat vast houden en opslaan. En overgewicht is één van de factoren welke verantwoordelijk is voor het stijgen van de bloeddruk.
Uit onderzoek is bovendien gebleken dat kunstmatige zoetstoffen, net als suiker, de bloeddruk verhogen.
Tip 4: stop met roken
Roken is slecht voor de bloeddruk. Indien je bloeddruk te hoog is en je rookt dan zal je arts waarschijnlijk al hebben geadviseerd om te stoppen met roken. Van roken is onomstotelijk vast gesteld dat het risico op hart- en vaatziekten hoger is als je rookt.
Tip 5: pas op met alcohol
Om je bloeddruk omlaag te brengen kan je beter helemaal geen alcohol drinken. En als je dan toch wilt drinken doe dit dan met mate. Drink dan 1 glas per dag en drink niet op alle dagen van de week.
Tip 6: drink thee
Van bepaalde soorten thee is onderzocht dat deze het risico op hoge bloeddruk verlagen. Het gaat om groene thee, hibiscusthee, Gotu kola thee en meidoorn thee.
Tip 7: Eet pure chocolade
Het eten van pure chocolade verlaagt de bloeddruk en het verhoogt de insuline gevoeligheid. Hoe hoger het percentage cacao in de chocolade hoe beter dit voor je is.
Eet ook pure chocolade wel altijd met mate. Eén of een paar brokjes per dag. Ook in pure chocolade zit suiker. Van suiker mag je niet teveel eten. De chocolade met hoge cacao percentages zullen over het algemeen wat minder suiker bevatten.
Het zijn de antioxidanten in chocolade welke goed voor je zijn. Om deze reden zou je ook kunnen kiezen voor rauwe chocolade of cacao. Dit vindt je bij de natuurproducten en superfood afdeling in de supermarkt.
Tip 8: Eet veel vezels
Het eten van voldoende voedingsvezels (30 tot 40 gram per dag) zorgt er voor dat de bloeddruk omlaag wordt gebracht en dat de cholesterolwaarden verbeteren.
Voedingsvezels vindt je in groenten, fruit, granen, noten en zaden. Een manier om je vezelinname wat te verhogen is door een schep lijnzaad of chiazaad door de yoghurt te doen.
Tip 9: Eet meer knoflook
Mensen welke veel knoflook eten blijken een mindere hoge bloeddruk te hebben dan mensen die geen knoflook eten.
Het is niet helemaal duidelijk hoe het kan dat knoflook de bloeddruk verlaagt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof allicine welke in knoflook zit. Vermoed wordt dat de bloedvaten zich ontspannen door allicine waardoor er minder druk op de bloedvaten komt te staan.
Het is in de praktijk lastig om in iedere maaltijd verse knoflook te verwerken. Het moet er maar net bij passen qua smaak en misschien hoe je helemaal niet van knoflook. Je kunt daarom ook knoflookextracten in supplementvorm slikken. Deze supplementen hebben ook een verlagend effect op de bloeddruk.