Ziekten

Hoe kan je het best omgaan met psychische problemen?

Geschreven door admin

In Nederland zijn er ongeveer 3 miljoen mensen die last hebben van psychiatrische problemen. In het dagelijks leven kun je veel last hebben van je psychische problemen. Dit kan impact hebben op uw omgeving en relaties. Je kan verschillende klachten hebben, bijvoorbeeld een eetstoornis, angststoornis, depressies of stress maar ook slaapproblemen, overmatig alcohol gebruik en paniekaanvallen komen voor.

Wat moet je doen als je er achter komt dat je psychische klachten heb?

Als je erachter komt dat je ergens meezit heb je vaak meerdere dingen meegemaakt. Die factoren stapelen op waardoor het vaak heftig aankomt. Daardoor vinden gevoel, gedrag en gedachte veranderingen plaats. Als je er achter komt moet je het als eerste toegeven aan je zelf dat je ergens mee zit. Je moet goed naar je lichaam luisteren en niet denken dat het vanzelf wel goed komt. Doormiddel van hulp van familie of vrienden kom je al heel ver, maar soms is dit te weinig.

Gevolgen

De gevolgen komen vaak tot last in het dagelijks leven. Je vind het moeilijker om relaties te onderhouden, bijvoorbeeld vriendschap of je werk. Ook ben je vaak sneller minder gemotiveerd om iets uit te voeren. Je krijgt minder zin in het leven omdat je je bijvoorbeeld heel somber gaat voelen of verward. Je verwaarloosd vaak je zelf en je huis omdat je geen verantwoordelijkheden meer neemt. Je spreek van een psychiatrische handicap als iemand door zijn aandoening niet meer normaal kan wonen, leren of functioneren op het werk. Psychische problemen brengen ook vaak lichamelijke problemen met zich mee, zoals hoofdpijn, nekpijn, hartkloppingen of maagklachten.

Praat erover 

Het is belangrijk dat je naasten weten waar je mee zit, zo kunnen ze daar rekening mee houden in bepaalde situaties. Ook is het vaak een opluchting voor je zelf als je het anderen hebt verteld, maar het kan best moeilijk zijn om over je psychische problemen te praten. Het is belangrijk dat je een verhaal maakt die voor de ontvanger duidelijk is, leg het bijvoorbeeld op een simpele manier uit aan je kinderen maar ga dan weer iets meer in op de details bij je buurman. Als je dit voor de eerste keer verteld aan iemand weet je nooit wat voor reactie je terug kan krijgen. Geef de persoon de tijd om de informatie te verwerken. Maak het gesprek niet te zwaar, zorg eerst dat je naasten er van af weten en kijk wie er dieper op in gaat of meer interesse toont.

Hulp

In niet alle situaties geeft uw omgeving de voldoende hulp die u nodig heeft. Als je denkt dat je psychische klachten erger worden of als de problemen te groot worden/zijn is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Mensen met klachten kunnen zonder dat ze het door hebben een gevaar zijn voor de maatschappij of zichzelf.