Gezondheid

Hoe lang duurt de overgang?

Geschreven door admin

De overgang is een periode in het leven van iedere vrouw waarin de eicellen opraken en niet meer rijpen, de hormoonspiegel gaat schommelen en de laatste menstruatie plaatsvindt. Wat is de overgang eigenlijk? Wat zijn de symptomen? Hoe kun je overgangsklachten verlichten? Hoe lang duurt de overgang? Je leest het in dit artikel.

Wat is de overgang?

Wanneer de overgang begint raken de eicellen in de eierstokken van de vrouw op. Er zullen geen nieuwe eicellen meer rijpen. Naarmate de voorraad eicellen opraakt wil het lichaam een nieuw evenwicht in de hormoonhuishouding zoeken, wat inhoudt dat de hormoonspiegel gaat schommelen. Dit geldt vooral voor het Oestrogeengehalte en het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH).

Wat zijn de symptomen van de overgang?

Al deze lichamelijke veranderingen zijn de oorzaak van een aantal symptomen en klachten. In eerste instantie is je menstruatie zoals je gewend bent, maar deze zal na verloop van tijd veranderen. De menstruatie wordt onregelmatiger, verandert in hevigheid en even later zit er steeds meer ruimte tussen twee menstruaties in. Menstruele klachten zoals hoofdpijn en krampen kunnen verdwijnen, verergeren of de menstruele klachten kunnen veranderen.

Veranderingen in de menstruatie

Zo kan het zijn dat je ineens hevige menstruatiekrampen krijgt terwijl je deze nooit had.

Opvliegers

Een eindje verder in de overgang komen de opvliegers om de hoek kijken. Opvliegers zijn intense warmteaanvallen die zomaar ineens kunnen ontstaan. De hersenen krijgen een seintje dat het erg warm is, waardoor de zenuwen worden geprikkeld en de bloedvaten wijder worden. Je hals en gezicht worden rood en je krijgt het ineens heel warm. Opvliegers kunnen uit zichzelf ontstaan, maar kunnen ook worden getriggerd door bepaalde aspecten zoals stress, koffie, alcohol en pittig eten.

Nachtelijk zweten

Bij de opvliegers hoort ook het nachtelijk zweten. Je lakens kunnen zomaar ineens veranderen in een natte, plakkerige massa. Door het nachtelijk zweten is de kans groot dat je slechter gaat slapen.

Geestelijke klachten

Naast al deze lichamelijke klachten kun je ook last krijgen van stemmingswisselingen, rusteloosheid, angst en depressieve gevoelens.

Overgangsklachten verlichten

Je kunt deze overgangsklachten verlichten door gevarieerd te eten, voldoende beweging, slapen met de ramen open, vermijden van stress en het slikken van supplementen. Door de natuurlijke bestanddelen in de supplementen kunnen ze helpen bij het verlichten van opvliegers, nachtelijk zweten, rusteloosheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid en meer.

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang duurt de overgang verschilt per vrouw. Tussen het begin van de overgang en de laatste menstruatie zit gemiddeld vier jaar. Overgangsklachten kunnen echter meer dan vijf jaar aanhouden.