Gezondheid

Hoe weet je of je SOA-zelftest betrouwbaar is?

Er zijn verschillende manieren om een SOA test te doen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld naar de huisarts of de GGD gaan. Veel GGD’s hebben een SOA spreekuur waar je (online) een afspraak kunt maken om je te laten testen. Daarnaast kun je tegenwoordig ook online, bij de apotheek of bij de drogist een SOA-test kopen. Maar hoe weet je nu of deze betrouwbaar zijn? 

 

SOA-testen en CE-logo’s

De SOA-zelftesten die worden aangeboden zijn veelal op basis van urineonderzoek, bijvoorbeeld voor het testen van Chlamydia, Trichomonas en Gonorroe, of op basis van bloedonderzoek, voor het testen van onder andere HIV en Syfilis. Binnen Nederland mogen alleen testen met een CE-logo worden verkocht. Dit CE-Logo geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte. Testen met een CE-logo zijn goed verpakt en hebben een duidelijke gebruiksaanwijzing in het Nederlands. 

 

Dit wil alleen niet zeggen dat het CE-logo ook garantie biedt voor een juiste testuitslag. De kwaliteit van de aangeboden testen is wisselend, met name doordat niet alle SOA-testen even makkelijk zijn om zelf uit te voeren. Daarnaast is het soms moeilijk is om de testuitslag af te lezen.

 

Zelftesten met controlepunten

Wanneer je gebruik maakt van een zelftest is het in ieder geval aan te raden om te controleren hoe betrouwbaar een test is. Indien mogelijk, kun je ook nog eens kiezen voor een zelftest met een ingebouwd controlepunt. Zo beschikt de 99,8% betrouwbare INSTI HIV zelftest bijvoorbeeld over een controlepunt waarop je kunt zien of je de juiste hoeveelheid bloed hebt toegevoegd. Deze HIV test kopen is een goed idee wanneer je een betrouwbare HIV zelftest wilt doen. 

 

Heb je een SOA-zelftest gedaan en twijfel je of je het op de juiste manier hebt gedaan? Neem dan contact op met je huisarts of een GGD bij jou in de buurt.