Hooikoorts en de vergoeding van je zorgverzekering

De lente en de zomer staan voor warm en zonnig weer en bloemen en planten die volop in bloei staan. Maar dit betekent ook een flinke toename van pollen en helaas ook een stijging van de hooikoortsklachten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de hooikoorts te verminderen. Maar wat wordt nu vergoed vanuit de zorgverzekering?  Dit artikel vertelt je er meer over.

Basisverzekering
Indien je met jouw klachten naar de dokter gaat, dan worden de kosten van dit bezoek en het eventuele korte onderzoek vergoed door de basisverzekering. Je betaalt bij een bezoekje aan de dokter geen eigen risico. Als de dokter medicijnen of een nader onderzoek voorschrijft, kunnen er kosten van toepassing zijn op de verzekerde. Deze kosten kunnen bestaan uit:

De eigen bijdrage: soms betaal je een eigen bijdrage voor een bepaald medicijn. Dit komt voor bij medicijnen niet pre-ferent zijn. Dit betekent dat dit type medicijn niet de voorkeur heeft van de zorgverzekeraar. In de meeste gavellen wordt het preferente middel voorgeschreven door de dokter zodat er geen eigen bijdrage betaalt hoeft te worden.

Het eigen risico:
de zorgverzekering zal het verplichte en eventueel het vrijwillige eigen risico bij je in rekening brengen. Dit geldt in principe alleen voor medicijnen die je bij de apotheek afneemt.
Als je medicijnen bij de drogist of apotheek zonder een recept van de dokter? Dan valt dit onder de zelfzorgmiddelen en wordt er niks vergoed vanuit de basisverzekering en betaal je het bedrag dus geheel zelf.

De aanvullende verzekering
Er bestaan een aantal aanvullende verzekeringen die een vergoeding bieden voor zelfzorgmiddelen. Elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden en regels over deze vergoeding. Daarnaast is het zo dat geneesmiddelen die bij de apotheek en drogist vrij verkrijgbaar zijn, meestal niet zo duur zijn.

Daarom is het afsluiten van een aanvullende verzekering enkel voor de vergoeding van zelfzorgmiddelen financieel gezien niet erg aantrekkelijk. Informeer bij jouw zorgverzekering wat de mogelijkheden zijn met jouw pakket en kom niet voor onaangename verassingen te staan!

Helaas is hooikoorts niet te voorkomen maar gelukkig zijn er wel genoeg maatregelen die je kunnen helpen zodat je er zo min mogelijk last van hebt.