Gezondheid Ziekten

Legionellapreventie: voorkomen is beter dan genezen

Geschreven door admin

Legionellapreventie is om te voorkomen dat mensen besmet raken met de ziekte legionella. Voor een aantal bedrijven of instellingen waar veel mensen samenkomen heeft de overheid daarom een strenge regels opgesteld om legionella te voorkomen. Een gecertificeerd bedrijf kan een risicoanalyse en een beheersplan laten opstellen zodat legionella niet kan toeslaan.

 

Legionella voorkomen op risicolocaties

De bacterie huist vooral in natte plekken als leidingwaterinstallaties. Dus ook bij u thuis kan legionella ontstaan. De strenge regels met betrekking tot legionellapreventie gelden alleen voor bedrijven en organisaties. Neemt natuurlijk niet weg dat u thuis ook de nodige stappen kunt ondernemen ter preventie van de bacterie.

De overheid heeft strenge regels opgesteld ter preventie van legionella. De regels gelden voor locaties waar veel mensen samenkomen of waar mensen komen met minder weerstand. Hierbij kunt u denken aan ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Maar ook op plekken als hotels, campings en openbare douches vallen onder de risicolocaties.

Preventie komt in de vorm van een set maatregelen. Eigenaren van de risicolocaties moeten volgens de wet in kaart brengen waar de legionellabacterie kan groeien in de waterleiding.

 

Zwembaden, sauna’s en whirlpools

Ook zwembaden, sauna’s en whirlpools en andere wellness locaties, moeten een risicoanalyse en een beheersplan laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf. Dit plan is nodig om de kans op besmetting zo minimaal mogelijk te houden. De risicoanalyse vertelt op welke plekken de kans bestaat dat de legionellabacterie er kan groeien. Om het half jaar moeten bedrijven deze plekken vervolgens grondig controleren op legionella.

 

4 stappen om legionella te voorkomen

We noemden al de risicoanalyse. Dit is onderdeel van de in totaal 4 stappen van het zogenoemde stappenplan legionellapreventie.

Stap 1: Risicoanalyse

Specialisten komen uw installatie controleren. Er wordt gekeken naar de risicoplekken in de leidingen waar de legionellabacteriën zich kunnen huisvesten.

Stap 2: Beheersplan

Als bekend is waar de risicoplekken zitten, wordt omschreven hoe u die plekken in de gaten kunt houden.

Stap 3: Periodieke controles

Om de zoveel tijd komen de specialisten bij u terug voor een periodieke controle. Desnoods kunt u ook zelf de specialisten bellen om te vragen of ze de controles willen uitvoeren. Een controle bestaat uit het afnemen van watermonsters en temperatuurmetingen.

Stap 4: Veiligheidscertificaat

Is alles in orde? Dan ontvangt u daar een bewijs van in de vorm van een legionella certificaat

 

Tips om legionella thuis te voorkomen

De legionellabacterien kan overal groeien. Ook bij u thuis kan het een plekje in de leidingen vinden. Er zijn geen strenge regels vanuit de overheid voor legionellapreventie thuis, maar wel delen we een drietal tips om legionella thuis te voorkomen:

  • Stel de boiler of combiketel af op tenminste 60 graden
  • Gebruik minstens één keer per week de warme en koude kraan
  • Lekker vakantie gevierd? Spoel bij thuiskomst direct even alle kranen en de douche door om het water te verversen.

 

Wat houdt de ziekte legionella in?

De ziekte legionella wordt veroorzaakt door de bacterie legionella pneumophila. Mensen kunnen besmet raken met de ziekte door de bacterie in te ademen in bijvoorbeeld de douche of een sproei-installatie. Er bestaan twee varianten van de legionella: de griepvariant en de zogeheten veteranenziekte. De eerstgenoemde is meestal tijdelijk, de veteranenziekte is echter chronisch en kán dodelijke afloop hebben. Mensen met verminderde weerstand, ouderen en stevige rokers vallen in de risicogroep. En omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, is legionellapreventie geen overbodige luxe.