Wat kopen we inmiddels niet via het internet? Dankzij vele webshops is het inmiddels mogelijk om bijna elk product dat je nodig hebt via het internet te bestellen. Vaak heb je het bestelde product al de volgende dag in huis. Vanuit je luie stoel kun je bestellen wat je nodig hebt. Je hoeft het huis niet meer uit. Dit is er handig en comfortabel. Ook medicijnen kun je inmiddels op het internet kopen. Maar zou je dit wel doen? Het kopen van medicijnen op het internet brengt zo zijn eigen risico’s met zich mee.
Betrouwbaarheid
Wanneer je medicijnen bij je eigen apotheek ophaalt, ben je er zeker van dat je beschikt over goede medicijnen die de juiste stoffen bevatten en die ook de correcte werking zullen hebben. Bovendien dient de apotheek te voldoen aan de wet. Verkopers via het internet hoeven hier echter niet aan te voldoen. De normen zijn lakser, wat de betrouwbaarheid van online aanbieders behoorlijk beschadigd. Check daarom altijd goed of er keurmerken op de website te vinden zijn die indicatoren van betrouwbaarheid zijn.
Vervalsing
Helaas komt het nog geregeld voor dat online bestelde medicijnen vervalst blijken te zijn. Veelal houdt dit in dat bijvoorbeeld een stofje niet aanwezig is maar vervangen werd door iets anders. Logischerwijs heeft dit een negatieve invloed op de werking van het medicijn. Bovendien kan het in specifieke gevallen zelfs gebeuren dat dit stofje een negatieve werking heeft op de gebruiker. Bijwerkingen kunnen een slecht effect hebben op de gezondheid.
Meer gezondheidsrisico’s door minder strikte normen
Omdat online aanbieders zich in tegenstelling tot de apotheek niet aan de wet hoeven te houden, loop je meer risico wanneer je hier gebruik van maakt. Zo zijn er bijvoorbeeld normen vastgesteld voor het bewaren van medicijnen. Deze normen zijn er om een optimale werking van de medicijnen te garanderen. Denk aan bewaartemperaturen. Als online aanbieders zich hier niet aan houden, kan dit een negatief effect hebben op je gezondheid.