Huisstofmijt

De meest voorkomende allergieën in Nederland

Geschreven door admin

Moet u vaak niezen of krijgt u bijvoorbeeld regelmatig traanogen? Wanneer u hier geen verklaring voor heeft, kan het zijn dat u lijdt aan een allergie. In Nederland lijden veel mensen aan een allergie. Niet zo gek ook, want er zijn tegenwoordig talloze allergieën waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Maar wat zijn eigenlijk de meest voorkomende allergieën in Nederland? Dat leest u in onderstaande tekst.

Pollen

Met stipt op nummer één staat de pollenallergie. De meeste mensen kennen deze allergie onder de naam hooikoorts. Bij mensen die niet bestand zijn tegen het stuifmeel van bomen, grassen of onkruid, ontstaat een allergische reactie. De symptomen hiervan zijn een loopneus of verstopte neus en veelvuldig niezen. Ook komen traanogen regelmatig voor en kunnen ogen gaan jeuken. Er zijn speciale medicijnen verkrijgbaar die deze allergie kunnen verminderen.

Huisstofmijt

Bent u niet allergisch voor pollen maar toch verkouden? Dan heeft u mogelijk te maken met huisstofmijt in uw woning. Huisstofmijt is een soort spinnetje dat niet met het blote oog te zien is. Dit beestje leeft van huidschilfers van mensen en dieren. De beestjes komen met name voor op stoffige plaatsen. Om de allergische reactie te verminderen, is het van belang uw woning goed schoon te houden.

Huisdieren

Wanneer u huisdieren heeft, kan dit zorgen voor een allergische reactie. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door eiwitten die aanwezig zijn in de huid en het speeksel van een dier. Heeft u al meer dan twee jaar een huisdier en ontstaat er nu pas een allergische reactie? Dan is het denkt u waarschijnlijk niet dat dit veroorzaakt wordt door het dier. Vergis u echter niet. Het kan namelijk wel twee jaar duren voordat de allergie ontstaat. Wanneer u het huisdier niet weg wilt doen, moet u uw woning regelmatig schoonmaken. Daarnaast is het van belang dat het huisdier niet in de slaapkamer komt van een allergisch persoon. Een allergische reactie die veroorzaakt wordt door een huisdier, verdwijnt niet direct. Dit kan soms wel enkele maanden duren.