Mondhygiëne

Onder mond en gebit

Geschreven door admin

3 simpele stappen voor een gezond gebit

Een gezond gebit is belangrijk. Gezondheid begint onder andere bij uw mond. Een goede hygiëne is daarom een belangrijke factor voor uw gezondheid. Naast dat een goed gebit gezond voor u is, kunt u zich zekerder voelen met een gezond gebit. Het is niet alleen belangrijk voor de spijsvertering, maar het uw uitstraling, levenskwaliteit en een hulpmiddel tijdens het praten. Gezonde tanden krijg je echter niet zomaar. Je poetst toch, maar waarom heb ik dan toch gaatjes bij een tandarts bezoek? Lees hier 3 simpele stappen om een gezond gebit te krijgen of te onderhouden.

Tip 1: Bezoek regelmatig uw tandarts

Bezoek om het halfjaar de tandartspraktijk voor een gebitscontrole. Afwijkingen aan uw gebit kunnen dan op tijd opgespoord worden en zo kunt u voorkomen dat uw gaatjes bijvoorbeeld doorzetten. Dit kan u ook uiteindelijk kosten besparen. Ook al merkt u niks aan uw tanden, vaak ziet een tandarts meer dan jou, dus bezoek de tandarts met regelmaat voor een controle!

Tip 2: Flossen naast tandenpoetsen

De meeste mensen ervaren tandenpoetsen als een vervelend karwei. In de ochtend ben je vaak nog moe en moet je nog opstarten en in de avond is het vaak een hele opgave om de moeite te nemen voor een gebitsreiniging als je bijna in slaap valt. Echter is het belangrijk om elke dag 2 maal 2 minuten te poetsen tegen gaatjes. Maak zachte draaiende bewegingen met de tandenborstel en kies voor een goedmerk zoals Oral-B of Elmex. Echter is alleen tandenpoetsen niet genoeg. Iedereen zou moeten flossen. Tijdens het eten komen er etensresten tussen de tanden terecht die niet weggepoetst kunnen worden. Hier komt de tandenborstel onmogelijk bij. Juist de etensresten tussen de tanden zijn vaak de oorzaak van gaatjes. Probeer dus minimaal 1x per dag te flossen.

Tip 3: Vermijd suiker

Suiker staat er bekend om dat het de tanden aantast en gaatjes veroorzaakt. Echter is het vermijden van koek, snoep en tafelsuiker niet voldoende. Suiker zit verstopt in minimaal 75% van de producten die in de supermarkt liggen. Ook in ontbijtkoek en brood. Kijk dus goed op de ingrediëntenlijst en kies bij voorkeur voor pure voeding, zoals zelfgemaakte maaltijden en veel groente en 2/3 stuks fruit per dag.