Elk jaar worden er honderden mensen gehandicapt, waarvan dat voor een groot deel als donderslag bij heldere hemel gebeurt. Vaak is het gehandicapt worden het gevolg van een ongeluk, bijvoorbeeld een ongeluk op het werk of een verkeersongeval. Voor de persoon in kwestie kan dit een hele schok zijn. Als je eenmaal de schok te boven bent, is het zaak om realistisch naar de situatie te kijken, en te bedenken wat je allemaal nog wel kunt. Hoe kun je het beste je leven voortzetten met een handicap?
Zorg voor hulp in huis bij een handicap
Als je zelfstandig woont en gehandicapt wordt, is het zaak dat er iemand is die op je kan passen. Zeker in het begin kun je slecht omgaan met de handicap omdat je er geen ervaring mee hebt. Je hebt niet direct de kracht om een rolstoel voort te duwen als je er zelf in zit, om maar eens een voorbeeld te noemen.
Misschien kun je iemand in je nabije omgeving, bijvoorbeeld een zoon of dochter, broer of zus of vader of moeder, vragen om tijdelijk op je te passen en je te helpen in het huishouden.
Op de langere termijn zou je met thuiszorg of een maatschappelijk werk(st)er contact op kunnen nemen. Misschien kunnen zij je niet direct zelf helpen; ze kunnen je vaak wel in de goede richting sturen om goede hulp te kunnen vinden.
Zorg voor psychologische ondersteuning
Gehandicapt worden kan een aanslag op je psychische gestel vormen. Zorg er daarom voor dat je een goede begeleiding krijgt bij het hele traject na het ongeval of de ziekte. Ook als je zelf niet direct vindt dat je een probleem tussen je oren hebt.