In Nederland bestaat het nog niet zo heel erg lang dat floaters behandeld worden met een lasertechniek. Het is een veiligere manier in plaats van opereren wat risicovol is.
Wat zijn floaters
Floaters zijn cellulaire restanten van proteïnen die in het glasvocht van het oog zitten. Deze zweven als het ware door het oog heen wat het zichtveld beperkt. Ze worden ervaren als kleine vlokjes of wolkjes en kunnen variëren van onschuldig en klein tot groot en serieus.
Tevens raakt als reactie hierop het glasvocht van het oog vertroebeld en spreekt men met een andere term dan ook over glasvochtvertroebeling.
Floaters ontstaan vooral bij de volgende situaties:
- ouderdom – het glasvocht raakt verdikt en er wordt collageen afgebroken waarmee vertroebeling ontstaat
- oogtrauma – het beschadigen van het oog kan ook leiden tot glasvocht vertroebeling
- diabetes – er kan bloed in het glasvocht komen zodat vertroebeling kan ontstaan
Behandeling voorbereiding
De floater behandeling bestaat uit een aantal stappen. Het eerste en voornaamste wat er gebeurt is dat de arts eerst gaat kijken of het noodzakelijk is om te behandelen. Eerst worden de ogen gedruppeld zodat de pupillen ver open gaan staan, zo kan de arts duidelijker zien of er floaters aanwezig zijn en hoe groot ze zijn.
Het komt vaak voor dat de floaters klein genoeg zijn om niet te behandelen. Ook komt het vaak genoeg voor dat de floaters rondom het zichtveld zweven en nooit hier doorheen zweven zodat het zicht niet belemmerd wordt. Dan kan het dus voorkomen dat een behandeling niet nodig is. Floaters kunnen uiteindelijk ook vanzelf verdwijnen wanneer ze nog in vroeg stadium zitten.
Zijn ze eenmaal wat groter dan moet er behandeld worden.
Opereren
Voorheen werden floaters verwijderd door middel van een oogoperatie. Hierbij wordt het netvlies een stukje geopend zodat met bij de floaters kan kopen en deze worden dan weggezogen. Het glasvocht wat hiermee uit het oog verwijderd wordt word weer vanzelf aangemaakt.
De risico’s wat deze operatie met zich meebrengt:
- mogelijke ontwikkeling van staar
- eventuele blindheid
- slechtziendheid
- het netvlies laat los
Laserbehandeling
Het behandelen van de floaters wordt gedaan met een laserbehandeling. Hierbij worden de floaters gelaserd en verdampen daarmee. Deze manier van behandelen is minder ingrijpend dan een vitrectomie (oogoperatie) en brengt veel minder risico met zich mee.
Dankzij grondige studies in de Verenigde Staten is deze type behandeling nu overgekomen naar Nederland. Deze floaterlaser behandeling bestaat nog niet zo heel lang in Nederland en is maar bij twee klinieken in Nederland te krijgen.
Voor meer informatie kun je ook kijk op Eye Floaters Wiki