Uncategorized

Ouderdomsvlekken behandelen

Het ontstaan van ouderdomsvlekken op de handen of in het gezicht begint vaak mensen van middelbare leeftijd. Veel mensen voelen zich er onprettig en onzeker door. Bij schoonheidsspecialisten krijgen ze vaak de vraag of er iets tegen de ouderdomsvlekken te doen is. Het is daarom van belang dat we hier wat dieper op in gaan en de drie meest prangende vragen gaan behandelen: wat ouderdomsvlekken zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze kunt behandelen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

We houden tegenwoordig allemaal van een mooie, zongebruinde huid. Daar doen we ook behoorlijk ons best voor. Die bruine kleur op onze huid heeft echter op later leeftijd zijn weerslag op onze huid want wie zich niet goed insmeert met zonnebrand tegen de Uv-stralen van de zon, loopt een verhoogd risico op vroegtijdige huidveroudering of zelfs huidkanker. Naast de gezondheidsrisico’s, maak je ook een grotere kans op ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken zijn donkerbruine vlekken op de huid. Ze komen vooral veel voor op plekken die veel in de zon komen zoals het gezicht, nek, hals en op de rug van de handen.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn een vorm van pigmentvlekken. Ze ontstaan op de huid omdat er onder de huid een opeenhoping van pigment ontstaat in de cellen die pigment kunnen maken. Pigment wordt aangemaakt om de huid te verdedigen tegen de kracht van de zon.

Als verdedigingsmechanisme tegen de zon, zorgt pigment dat de huid een bruine kleur krijgt. De pigmentcellen kunnen echter ontregeld raken door te veel blootstelling aan de zon. De pigmentcellen gaan dan meer pigment aanmaken dan nodig is waardoor er pigment/ouderdomsvlekken ontstaan.

Behandelen van ouderdomsvlekken
Er zijn een aantal manieren om de ouderdomsvlekken te bestrijden. We bespreken ze hieronder.

  • Pigmentvlekkencrème
    pigmentvlekken crèmes zorgen ervoor dat de aanmaak van pigment verminderd wordt. Hierdoor wordt de huidverkleuring lichter. Dit komt door de ingrediënten zoals vitamine C en Vitamine E die hierin verwerkt zit. Er zijn diverse merken op de markt hiervoor. Mesoestetic Anti Aging is een veilig en veelgebruikt middel in de strijd tegen de pigmentvlekken.
  • Camoufleren met make-up
    Niet zozeer een blijvende oplossing, maar wel een effectieve oplossing voor een dag. Door make-up op de ouderdomsvlekken te smeren kunnen de ouderdomsvlekken gecamoufleerd worden. Foundation is een goed camouflerend middel. Daarin zijn veel verschillende kleuren zodat er altijd een goed middel bij uw huidskleur past.
  • Vloeibare stikstof
    Een drastischere oplossing is het stikken van de ouderdomsvlekken met vloeibare stikstof. Dit is een methode die alleen door een dermatoloog uitgevoerd mag worden. De stikstof zorgt voor een blaar onder de ouderdomsvlek. De ouderdomsvlek komt vervolgens los met de huid waardoor de ouderdomsvlek verdwijnt. Dit is niet geheel zonder risico’s, er kunnen namelijk littekens achterblijven op de huid

Laserbehandeling
De meest dure oplossing is een laserbehandeling. Ook deze behandeling moet door een dermatoloog uitgevoerd worden. De laserbehandeling zorgt ervoor dat de ouderdomsvlek in hele kleine gedeeltes uit elkaar valt. Het lichaam voort zelf daarna de afval deeltjes af.