Een schimmelnagel, wat te doen?
Een schimmelnagel begint vaak aan één van de teennagels. Dit heeft te maken met de donkere en vaak vochtige ruimte waarin wij onze voeten verstoppen. Synthetische sokken en (vaak te smalle) niet-ventilerende schoenen zijn een ideale broedplaats voor schimmels en dus schimmelnagels. De ene mens is er gevoeliger voor dan de andere en ben je eenmaal besmet met een schimmelnagel, dan is de oplossing ver weg en heb je veel geduld nodig om er vanaf te komen. Je schimmelnagel behandelen kost dan veel tijd.
Hoe kom ik ervan af?
Begin met licht en lucht: zorg voor ruime schoenen, teenslippers, katoenen sokken en droge omstandigheden. Was zo min mogelijk met zeep en droog de voeten met een handdoekje af wat daarna meteen in de was moet. Schimmelnagels zijn erg besmettelijk, loop daarom niet zo met blote voeten maar draag altijd (teen)slippers en houdt alle ‘aankleding’ van je voeten (sokken, schoenen etc.) voor jezelf.
Probeer ‘doorbesmetting’ naar andere teennagels te voorkomen: strooi regelmatig in alle sokken en schoenen een voetschimmelpoeder en gebruik voor de schimmelnagel wegwerpvijltjes. Desinfecteer de andere nagels als je hebt gevijld: het vijlsel van de schimmelnagel kan genoeg zijn om de andere nagels ook te infecteren.
Op internet worden huismiddeltjes aangeprezen en de reclame wil ons doen geloven dat andere middelen een kalknagel snel en binnen enkele weken zou verhelpen.
Niets is minder waar. Een teennagel groeit langzaam en heeft minimaal 9 maanden nodig om te vernieuwen. Vraag daarom een pedicure of je huisarts om advies welk middel je wel veilig kunt gebruiken.