Gezondheid

Snel weer herstellen van een frozen shoulder

Geschreven door admin

Bijna alle mensen tussen de 40 en de 65 kennen wel iemand die last heeft, of last heeft gehad, van een frozen shoulder. Het is een aandoening die plotseling of geleidelijk aan kan ontstaan en kenmerkt zich door zijn lange hersteltijd. De pijn bij een frozen shoulder wordt vaak vergeleken met artrose, met als belangrijkste verschil dat een frozen shoulder zich wel kan herstellen.

Een frozen shoulder ontstaat in het bindweefsel

Als je wilt begrijpen hoe een frozen shoulder ontstaat is het belangrijk dat je weet hoe je schouder anatomisch gezien werkt. Je schouder is een kogelgewricht. Dat merk je omdat je bij een gezonde schouder je arm alle richtingen op kunt bewegen. Om het gewricht stabiel te houden zit er een kapsel van bindweefsel omheen. En het is dit bindweefsel waarin een ontsteking ontstaat bij een frozen shoulder. Bij een ontstekingsreactie treedt zwelling op en die drukt op het gewricht, de omliggende spieren en in zwaardere gevallen zelfs op de zenuw. Het is deze zwelling waardoor pijnklachten ontstaan en waardoor je je arm niet goed kunt bewegen.

Wat je eraan kunt doen

In de meeste gevallen gaat een frozen shoulder vanzelf over. Dat maakt het niet minder vervelend want dit herstel kan jaren in beslag nemen. Is de pijn te erg, dan kan een arts besluiten om je een injectie met corticosteroïden te geven, wat de ontstekingsreactie vermindert. Pas wel op met het gebruik van andere medicijnen, het feit dat de ontsteking wordt onderdrukt betekent niet dat de oorzaak van je klachten zijn verdwenen.

Bescherm jezelf tegen terugval

Om te voorkomen dat de aandoening terugkomt is het aan te raden om naar een fysiotherapeut te gaan. Je krijgt dan oefeningen waarmee je de spieren rondom je schoudergewricht versterkt en soepel houdt. De kans op terugval wordt hiermee een stuk kleiner, al moet erbij gezegd worden dat er nooit 100% garantie gegeven kan worden.