De wachttijden in de zorg lopen de afgelopen jaren steeds meer op. Patiënten kunnen niet direct terecht. Waar ligt dat aan en in welke zorgsector lopen de wachtlijsten de spuigaten uit?
Poliklinische afspraak
Een kleine medische ingreep verrichten, zoals het verwijderen van een verstandkies bij de kaakchirurg of een kleine operatie aan het oog, lijkt simpel, maar het kan lang duren voordat je uiteindelijk terecht kunt om deze te ondergaan. Het is de norm dat elke patiënt binnen vier weken geholpen zou moeten worden. Soms kan dit echter oplopen tot een langere periode. Soms wel tot negen weken.
De ambulance arriveert te laat
Mocht er acute zorg nodig zijn vanwege een noodgeval, dan wordt vaak de ambulance gebeld. De ambulance zou binnen vijftien minuten moeten arriveren, maar zo’n vijf procent van de ambulancemedewerkers zijn niet in staat om op binnen een kwartier te komen. Hierbij wordt het beginpunt van de tijdmeting gemeten vanaf het moment dat de melding binnenkomt tot de tijd dat de ambulance arriveert.
Geestelijke zorg
Ook in de geestelijke gezondheidszorg is er sprake van wachttijd. Er zijn al veel maatregelen genomen om de wachttijden terug te dringen in deze sector. Dat is hard nodig, aangezien de wachttijd vaak oploopt tot veertien weken, terwijl de vastgestelde norm eigenlijk vier weken bedraagt. Dit geldt zowel in de specialistische als de basis-gezondheidszorg. Ook bij het krijgen van een burn-out kan het dus lang duren voordat diegene eindelijk geholpen wordt. Velen vinden via coaching een andere weg om toch snel te kunnen starten. Zoals bij deze burn-out coach in Breda.
De reden van de wachttijden
Waarom loopt de wachttijd nou zo op? De simpele verklaring is dat er meer vraag is naar zorg, dan dat het aangeboden kan worden. De generatie babyboomers wordt steeds ouder. Nederland vergrijst. Daarnaast zijn er onvoldoende specialisten opgeleid om aan de vraag te voldoen. Bij een specifieke medische aandoening kan het ook zo zijn dat een bepaalde arts daar specifiek onderzoek naar heeft gedaan, waardoor er een nog langere wachtlijst ontstaat. Het is echter wel zo dat mocht er een alarmerende, medische situatie ontstaan een behandeling met spoed kan worden verricht.
Oplossing
Zoals eerder vermeld, wordt er hard gewerkt om de wachttijd terug te dringen. Zowel de Nederlandse Zorgautoriteit als de zorgverzekeraars zitten hier bovenop. De zorgverzekeraars bepalen de zorginkoop en houden de wachttijdbemiddeling in de gaten. Mocht er toch een lange wachttijd ontstaan, dan kan er een melding ingediend worden bij de Nederlandse Zorgautoriteit.