Slapen

Wat zijn de gevolgen van slaapapneu?

Geschreven door admin

Slaapapneu is een syndroom, en je kan er geholpen voor worden. In Nederland hebben ruim 600.000 mensen last van het slaap syndroom, maar 275.000 mensen zijn er voor in behandeling. Veel mensen hebben er geen ergen in dat ze last hebben van slaapapneu, mocht je nog twijfelen, dan kan je een apneutest doen om er achter te komen of je het hebt. 

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een stoornis tijdens je slaap waarbij je geen lucht meer krijgt. De periode waarbij je geen lucht krijgt is ongeveer 10 seconde en vaak schrik je dan even wakker en val je later weer in een ondiepe slaap. Mocht je slaapapneu hebben dan heb je tenminste meerdere periodes per uur hebben waarin je lucht even wegvalt. Slaapapneu kan erg angstig zijn doordat je adem letterlijk een paar seconde stop en je geen lucht krijgt.   

Symptomen slaapapneu 

Naast dat je een apneu test kunt doen kun je ook zelf de symptomen van slaapapneu herkennen. Hieronder staan een paar symptomen die veel voorkomen. 

  • Luid en duidelijk snurken wat later wordt gestopt door een apneu (stilte) en vervolgens een luid geluid wat lijkt op snakken naar adem.
  • Erge vermoeidheid in de ochtenden en overdag ook vermoeider dan anders.
  • Stemmingswisselingen, waardoor je anders reageert op bepaalde situaties doordat je een kort lontje hebt. 

Verder zijn er nog meer kenmerken die je kunt hebben, maar dit zijn de meest voorkomende en de meest opvallende. Mocht je alle symptomen willen weten kan je ze altijd even op internet opzoeken of contact opnemen met je huisarts, die kan je verder helpen.

Gevolgen van slaapapneu

Op de lange termijn kan slaapapneu grotere gevolgen hebben dan op de korte termijn. Als je voor een langere tijd last hebt van slaapapneu kan dat je opbreken omdat je dan al een lange tijd geen goede nachtrust hebt. Naast geen goede nachtrust zijn er ook andere gevolgen. 

 

  • Ongevallen, dit kan gebeuren in het verkeer of ergens anders. Dit is erg onveilig en daarom is het zo belangrijk om hulp te zoeken als je last hebt van slaapapneu. 
  • Depressie, het kan zijn dat je depressieve gedachten krijgt. 
  • Problemen, dit kan op veel verschillende vlakken, zoals werk, familie, gezin en vrienden.

Er zijn nog meer gevolgen, maar dit zijn de meest voorkomende en belangrijkste.

 

Conclusie 

Het hebben van slaapapneu kan leiden tot grote gevolgen en kan dus veel invloed hebben op iemand zijn leven. Mocht je nog niet zeker weten of je slaapapneu hebt, dan kan je een apneutest doen of even een bezoekje brengen aan je huisarts. De huisarts kan je verder helpen, zij hebben verschillende materialen die ervoor kunnen zorgen dat het weg gaat.