Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is een stofwisselingsaandoening waarbij er teveel van de suikervorm glucose in het bloed zit. Het hormoon dat het glucosepeil in het bloed op het juiste niveau houdt heet insuline. Dit hormoon wordt in de alvleesklier aangemaakt. Het lichaam van mensen met diabetes kan de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen. Veel mensen hebben al jarenlang diabetes zonder dat ze dit zelf weten. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk om in een vroeg stadium te herkennen wat diabetes symptomen zijn.
Diabetes 1 en 2
Bij de stofwisselingsziekte diabetes wordt een onderscheid gemaakt tussen twee varianten: diabetes 1 en diabetes 2. Type diabetes 2 komt het meeste voor. Hierbij heeft het lichaam onvoldoende insuline en vertoont het bovendien ongevoeligheidsreacties voor dit hormoon. Oorzaken zijn ouderdom, overgewicht en erfelijke aanleg. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan doordat het afweersysteem de insuline aanmakende cellen vernietigt. Bij deze vorm van diabetes moet je een paar keer daags insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken.
Hoe herken je diabetes?
Doordat de symptomen van diabetes nogal vaag kunnen zijn en bij meer aandoeningen voorkomen, wordt de diagnose soms pas jaren later gesteld. Heb je extreme dorst en moet je bovendien veel plassen, dan zou dit er op kunnen wijzen dat je diabetes hebt. Wanneer je daarnaast wazig ziet, intens moe bent en regelmatig terugkerende infecties hebt, zou je deze stofwisselingsziekte ook kunnen hebben. Aarzel bij deze symptomen niet en maak een afspraak met je huisarts.