In Nederland wordt er al jaren geroepen dat een baan in de zorg elk jaar minder populair wordt. Jongeren en jongvolwassenen kiezen steeds vaker voor een baan in de commerciële richting waardoor banen in de zorg maar ook in de industriële sector mensen te kort komen. De keuze hiervan kan liggen aan de lange werktijden, lage salaris (mening) en de druk en stress wat erbij kan komen. Toch hebben we in Nederland met spoed meer verpleegkundigen nodig en zeker nu met de Corona.
Druk op de zorg
Door de Corona crisis is de druk op de zorg het laatste jaar flink toegenomen. De lange werkdagen zijn verlengt en het huidige personeel kan het eigenlijk niet meer aan. Dit betekent dat er zo snel mogelijk nieuwe verpleegkundigen op de werkvloer moeten staan. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan want misschien zijn er wel helemaal geen nieuwe lading aan pas afgestudeerden die zitten te springen voor een baan. En er moet ook nog eens rekening gehouden worden dat starters ingewerkt moeten worden. En de vraag is: is dat nu wel mogelijk door de hoge druk?
Op zoek naar een baan in de verpleging
Gelukkig zijn er nog altijd mensen die bereid zijn om het vak verpleegkunde te leren en daardoor een handje helpen om de druk te verlagen. Mensen die vrijwillig kiezen om een opleiding te volgen zodat ze kunnen bijspringen. Echter, kan het voor deze starters zonder ervaring nog best lastig zijn om een baan te vinden. Om te werken als verpleegkundige ggz is er namelijk wel enige ervaring nodig. Daarom wordt het vaak aangeraden om eerst een stage te lopen voordat je zelfstandige aan de slag kan gaan.
Rekening houden met de risico’s
Naast de drukte op de werkvloer zijn er helaas nog meer risico’s verbonden aan het vak verpleegkundige. Corona is daar één van. Verplegers en dokters lopen het grootste risico om Corona te krijgen omdat zij dagelijks met mensen in aanraking komen. Houd hier dan ook rekening mee bij het zoeken van een baan in de zorg.