Handicaps

Werken met een handicap

Geschreven door admin

Als je gehandicapt raakt weet je dat het leven en de omstandigheden zoals je die gewend was nooit meer hetzelfde zullen zijn. Je zal aanpassingen moeten doen aan de hand van de handicap en daarvoor soms afhankelijk zijn van je omgeving. Hoe ga je dit aanpakken wanneer je weer aan het werk moet?

Weer aan het werk

Er komt een moment dat je zodanig hersteld bent dat je weer aan het werk moet. Dat neemt nog niet weg dat je handicap verdwenen is. Veel mensen die in een rolstoel belanden zullen eraan moeten geloven dat zij op den duur weer moeten werken en dat met de rolstoel.

Nadat je vastgesteld hebt welk soort werk je kunt doen en waar je dit kunt doen met jouw handicap is het alleen nog een kwestie van kijken of de werkomgeving toelaat dat je in een rolstoel zit.

Het is fijn om te weten dat je bij een werkgever aan de slag kunt ondanks je fysieke handicap, maar de bedrijfsomstandigheden moeten dit wel toelaten. Een functie waarbij je aan een bureau werkt is ideaal en vooral bij een bedrijf dat op gehandicapten is ingesteld. De volgende zaken moeten hiervoor geregeld zijn:

  • toegankelijkheid voor een rolstoel
  • werkplekinrichting voor een rolstoel

Toegankelijkheid van het bedrijfspand

Niet ieder pand is goed toegankelijk voor mindervaliden. Mogelijk zijn er aanpassingen nodig om het bedrijfspand geschikt te maken. Hierbij kun je denken aan::

  • de toegangsvriendelijkheid van het pand
  • een liftinstallatie geschikt voor rolstoelen
  • Een hefplateau liftinstallatie bij ongelijke vloerhoogten
  • extra brede deurposten voor rolstoeltoegankelijkheid
  • apart invalidentoilet

Een rolstoelvriendelijke werkplekinrichting

Niet alleen de toegang tot de werkplek moet rolstoelvriendelijk zijn; ook de inrichting van de werkruimte moet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Hierbij komen de volgende zaken aan bod:

  • voldoende ruimte voor een rolstoel om te bewegen
  • aanpasbare werkhoogte van de werkplek en bureau
  • alles moet op zithoogte bereikbaar zijn (bijvoorbeeld bij de kastindeling en lichtknoppen)

Thuiswerken

Een andere optie is om thuiswerk te vinden. Hierbij weet je zeker dat je omgeving is ingesteld op rolstoelvriendelijkheid. Vooral omdat dit de voornaamste omgeving is waar je het grootste deel van je leven doorbrengt en dit de eerste leefomgeving is die je rolstoelvriendelijk wilt maken.

In veel functies kun je tegenwoordig thuiswerken, omdat het uitvoeren van het werk vaak niet meer afhankelijk is van een vaste werkplek. Zeker voor mensen met een handicap is dit een grote vooruitgang.

Niet alleen heb je er inmiddels al voor gezorgd dat je thuissituatie rolstoelvriendelijk is gemaakt met alle faciliteiten die je nodig hebt, maar met een kleine aanpassing kun je jouw woning ook inrichten als werkplek.

Werken met een handicap is niet altijd eenvoudig maar het kan een hoop schelen als je jezelf kunt verzekeren van hulp en aanpassingen in jouw omgeving. Op deze manier heb je meer grip op je afhankelijkheid en kun je steeds beter zelfstandig leven met een handicap.