Een werkplekonderzoek geeft medewerkers inzicht in hun eigen werkhouding en geeft direct praktische tips hoe ze de werkhouding kunnen verbeteren.
Maar hoe ziet een werkplekonderzoek er in de praktijk uit? En welk effect heeft het onderzoek op het individu? In dit artikel wordt uitgelegd hoe een werkplekonderzoek eruit ziet. Door adviseurs Goede Werkhouding is het werkplekonderzoek uitgevoerd. Meer weten? Bekijk dan hun website.
De Ergonomie adviseur bezoekt het kantoor uiteraard op locatie. Tijdens het onderzoek neemt de adviseur direct een koffer vol ergonomische hulpmiddelen mee zoals een ergonomische muis, beeldscherm standaard en een houder voor formulieren.
Het onderzoek wordt gestart met een algemene voorlichting over een goede werkhouding. Tijdens de voorlichting aan het team worden direct oefeningen gedaan om de houding te verbeteren achter het bureau. Na de voorlichting om de bewustwording van je eigen werkhouding te vergroten wordt afgesloten met een instructie hoe iedereen zijn bureaustoel, bureau, beeldscherm en hulpmiddelen het beste kan instellen.
Na de voorlichting en instructie gaat iedere werknemer individueel aan de slag met het instellen van zijn werkplek. Na een kwartier loopt de adviseur rond voor het beantwoorden van algemene vragen. Hierna wordt gestart met een individueel werkplekonderzoek. Per medewerker geeft de adviseur een half uur praktische tips over de werkhouding. Wat veranderd kan worden wordt ook direct toegepast op de werkplek. Na het individuele werkplekonderzoek ontvangt iedere werknemer een flyer met persoonlijke tips en adviezen voor zijn of haar werkhouding.
Tijdens het werkplekonderzoek wordt ook de werkomgeving gecontroleerd. De ergonomische kwaliteit van de bureaustoelen en invoermiddelen worden nagekeken. En ook wordt het licht en het klimaat op de werkplek onderzocht. Hieruit volgen adviezen voor het verbeteren van het licht per werkplek en het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Het werkplekonderzoek is hierna afgerond. Met de adviezen kan het team aan de slag, met als doel; meer werkplezier door een goede werkhouding!