Heb je soms last van witte stinkende brokken in de keel? Deze brokken komen soms los bij een hoestbui of spontaan, maar blijven nog vaker vastzitten in de keel. Hoewel veel mensen er last van hebben, is de behandeling van de witte brokken vrij eenvoudig.
Niet altijd zijn er klachten, maar na verloop van tijd komen deze er vaak wel. Een belangrijk symptoom van deze witte brokken is een slechte adem, ook wel halitose genoemd. Vervelend is dat je dit vaak niet zelf direct merkt, maar omstanders wel.
Witte brokken in de keel herkennen
Veel mensen hebben het niet direct door wanneer er witte brokken in de keel zitten. In de meeste gevallen zitten ze vrij stevig vast in kleine groeven achterin de keel, de zogenaamde amandelcrypten.
De brokken worden daarom ook wel amandelstenen genoemd. Zo nu en dan komen deze brokken vrij, maar ook dan wordt het vaak nog aangezien voor voedselresten.
Deels bestaan de brokken dan ook uit voedselresten, aangevuld met celresten en een kern van bacteriën. Het zijn deze bacteriën die de meeste klachten veroorzaken, waaronder een slechte adem.
Naast een slechte adem, kunnen witte brokken in de keel ook gepaard gaan met andere symptomen:
- Irritatie keel, gevoel dat er iets vastzit
- Moeite met slikken
- Oorpijn
- Metaalachtige smaak in de mond
- Vaak ook andere mondklachten
Houd er rekening mee dat niet al deze symptomen ook altijd voorkomen. Meestal vormen lichte irritatie en een slechte adem de eerste klachten, waarna andere symptomen kunnen optreden bij het uitblijven van behandeling.
Waarom heb ik last van witte brokken in de keel?
Iedereen kan te maken krijgen met witte brokken in de keel, maar sommige mensen hebben hier een stuk vaker last van dan andere mensen. Het is niet altijd duidelijk waarom dit het geval is. Het lijkt erop dat een deel te maken heeft met natuurlijke aanleg.
Diepere of nauwere amandelcrypten lijken sneller tot amandelstenen te leiden. Ook zijn er inmiddels enkele risicofactoren gevonden die de kans op de ontwikkeling van de brokken vergroten.
Een groot deel van de behandeling bestaat uit het aanpakken van deze risicofactoren. De volgende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de witte brokjes:
- Slechte mondhygiëne
- Droge mond
- Alcohol- en koffiegebruik
- Veel zuivelproducten nuttigen
- Gebruik mondwater op alcoholbasis
Al deze risicofactoren kunnen relatief eenvoudig aangepakt worden, maar vereisen wel een verandering in dagelijkse gewoonten.
Behandeling van witte brokken uit de keel
Wil je af van witte brokken uit de keel, dan moeten enkele stappen ondernomen worden. De behandeling van de amandelstenen bestaat grofweg uit twee onderdelen: het aanpakken van de oorzaak en het verwijderen van de brokjes zelf.
Hoewel je wellicht zo nu en dan een brok loshoest of niest, is de kans groot dat er nog resten achterblijven. Dat een enkele witte brok loskomt wil dan ook niet zeggen dat je van het probleem af bent: de klachten kunnen blijven bestaan.
Oorzaak aanpakken
Door de eerder genoemde risicofactoren wordt de kans op amandelstenen vergroot. Een droge mond en slechte mondhygiëne vormen hierbij de grootste risicofactoren.
Droge mond
In een droge mond gedijen de stinkende bacteriën goed, waardoor je sneller last krijgt van brokken en een slechte adem. Dit komt doordat de bacteriën anaeroob zijn, wat wil zeggen dat ze zonder zuurstof kunnen leven. In een droge mond is relatief minder zuurstof aanwezig, waardoor deze bacteriën de overhand krijgen.
Voorkom een droge mond door veel water te drinken, te minderen met koffie en alcohol en geschikte keelpastilles te nemen. Dr Katz lozenges zijn een goede optie. Deze pastilles stimuleren de speekselklieren, waardoor je een minder droge mond hebt.
Gebruik bovendien geen mondwater op alcoholbasis, omdat dit ook uitdrogend werkt. In plaats hiervan is Oxyd8 mondwater een goede optie. Dit mondwater werkt op basis van actief zuurstof en bevat geen alcohol. Niet alleen droog je de mond niet uit, ook pak je met het actieve zuurstof de bacteriën direct aan.
Slechte mondhygiëne
Met een slechte mondhygiëne is er veel tandplak aanwezig en vaak ook een bacterielaagje op de tong. Bacteriën op de tong zijn normaal en niet schadelijk, maar vormen een probleem wanneer er een disbalans ontstaat. Dit is te herkennen aan een witte tot witgele plaklaag op de tong.
Het zijn dezelfde bacteriën die ook in de amandelcrypten terecht kunnen komen en hier witte brokken kunnen vormen. Poets de tanden goed, gebruik een tandenstoker of flosdraad, gebruik Oxyd8 mondwater en een tongschraper om de mondhygiëne te verbeteren.
Een goede schraper is de Orabrush. Deze borstel heeft zachte haartjes die bacteriën losmaken van de tong, zonder het onderliggende weefsel te beschadigen.
Witte brokken uit de keel losmaken
Het andere deel van de behandeling bestaat uit het verwijderen van bestaande brokken in de keel. Hiervoor bestaan diverse hulpmiddelen waarmee je eenvoudig voor de spiegel de brokjes kunt verwijderen.
AE Dental Power Floss
In veel gevallen kunnen de brokjes met een waterstraal vrij makkelijk weggespoeld worden. Dit kun je doen met de AE Dental Power Floss. Hiermee kun je handmatig bepalen hoe hard de waterstraal is, wat het hulpmiddel geschikter maakt dan bijvoorbeeld een waterpik. Waterpik is doorgaans te krachtig, wat kan leiden tot beschadigingen en een kokhalsreflex.
Gebruik een mondwater als Oxyd8 of Oxyfresh om de omgeving direct te ontsmetten en achtergebleven bacteriën aan te pakken.
AE Dental Tonsil Stone Removal tool
De AE Dental Tonsil Stone Removal tool is een simpel, maar effectief hulpmiddel dat bestaat uit een metalen staafje met een lusje. Het lusje zet je onder de amandelstenen, waarna je ze kunt wegscheppen uit de crypten.
TonsilFresh Led Tool
Vind je het lastig om achterin de keel te zien waar de crypten en brokjes zitten, dan kan de TonsilFresh Led Tool uitkomst bieden. Dankzij het ingebouwde LED-lampje zie je precies waar je moet zijn en hoef je niet onnodig op het weefsel te duwen. Dit voorkomt irritaties en maakt de behandeling snel en efficiënt.
Tonsilfresh Cupping Glass
Met de Tonsilfresh Cupping Glass kun je witte stinkende brokken wegzuigen uit de groeven van de amandelen. Het uiteinde van het holle pijpje is afgerond en kan het weefsel dan ook niet beschadigen. Met behulp van een ballonnetje aan het uiteinde kun je zelf de kracht bepalen.