Uncategorized

Woning aanpassen voor senioren en mindervaliden

Je zal het nooit hoeven willen meemaken dat je op jongere leeftijd beperkt raakt laat staan dat dit voor altijd zal zijn. Maar ook senioren ontkomen er uiteindelijk niet aan. Je zal te maken krijgen met een aangepaste woon- en leefomgeving om jouw zelfstandigheid in het dagelijks leven te helpen verbeteren. Welk hulpmiddel en woningaanpassing is er nodig om dit te bereiken?

 

 

Thuishulp

Wanneer het nog niet zover is dat er naar permanente mogelijkheden gezocht moet worden is er altijd ambulante hulp die je kan ondersteunen in de dagelijkse zaken in het leven. Simple activiteiten kun je misschien nog zelf doen, maar als dat voor het moment niet gaat dan is er altijd de thuiszorg die je kan helpen met een aantal zaken zoals een wandeling maken, boodschappen doen, koken, toiletbezoek, wassen en douchen.

Maar als die hulp tekortschiet omdat de onzelfstandigheid te groot wordt dan zullen er meer permanente oplossingen gevonden moeten worden. En over het algemeen komt het neer op immobiliteit. Dit zorgt voor een grote mate van aanpassing in de leefomgeving om je zelfredzaamheid te vergroten vanwege de mobiliteit.

Mobiele obstakels

De vraag is altijd waar en hoe mobile obstakels zich voordoen en welke oplossingen hiervoor aanwezig zijn. De persoonlijke problematiek kan uiteenlopen van simpel slecht kunnen staan en lopen tot volledige immobiliteit door verlamming. Voor elk van de problemen is er bij elk obstakel in de woon en leefomgeving een oplossing en een woningaanpassing mogelijk.

Activiteitsduur

Bepaalde activiteiten kunnen simpel en kort zijn. Een toiletbezoek en douchen of eten koken gaan nog maar als je deur uit moet om boodschappen te doen kan je met klachten zoals moeite met lopen of langdurig staan veel problemen ondervinden zonder de juiste hulpmiddelen. Een simpel hulpmiddel zoals een rollator helpen dan bij langdurige ondersteuning waardoor de duur van bepaalde activiteiten geen probleem meer zijn en het uithoudingsvermogen alleen maar verbeterd.

Steun

Niet elke activiteit van korte duur is makkelijk uitvoerbaar. Een simpele activiteit als gaan staan of zitten kan op zichzelf al lastig zijn. Alhoewel de rollator ook hierbij kan helpen, is dit niet voor alles geschikt. Een toiletbezoek of douchen gaat niet meer met een rollator waarop je kan steunen.

Voor bepaalde activiteiten in bepaalde ruimten in het huis kun je zorgen voor extra steun zodat gaan zitten en staan makkelijker wordt gemaakt. Een steunbeugel bij het toilet of in de douche, of misschien zelfs een stoel onder douche, helpen dan ook bij deze ongemakken.

Toegankelijkheid

Voor zowel mensen met loopproblemen als ook mensen in een rolstoel moeten het hebben van de toegankelijkheid van ruimten en gebouwen waar ze binnen willen gaan. Alleen al de eerste drempel kan problemen geven bij de zelfstandigheid.

Bij niet particulieren panden is het al een verplichting om toegangsvriednelijk te zijn voor mindervaliden, maar voor de particuliere woningen geldt dit niet. Je zult toch de toegang tot de woning gelijkvloers moeten maken en dus de ingang en doorgang van elke ruimte van alle drempels ontdoen zodat de doorloop gelijkvloers blijft.

Verplaatsing

Bij het verplaatsen zijn er veel gradaties aan activiteiten die hieronder vallen. Verplaatsen kan dus met een rollator maar zal niet helpen bij het traplopen. Iemand die aan een traplift genoeg heeft kan dus wel zelfstandig hier gebruik van maken en ook zelfstandig bij de traplift komen en deze zelf hanteren. Iemand met een rolstoel of iemand die te kampen heeft met bijna volledige immobiliteit kan dit weer niet zelfstandig. Welke aanpassing voor de woning kan dan helpen?

Naast de veel gebruikte traplift zijn er ook andere lift hulpmiddelen die geschikt zijn voor meerdere gradaties in immobiliteit:

  • huislift (bij rolstoelgebruikers zonder of met bijna volledige immobiliteit)
  • plafondlift (voor patiënten met bijna volledige immobiliteit, en rolstoelgebruikers zonder of met bijna volledige immobiliteit)
  • plateaulift (voor rolstoelgebruikers zonder of met bijna volledige immobiliteit)
  • tillift (voor patiënten met volledige immobiliteit)