Uncategorized

Zap Stress – Stap in de stroom van je leven met Yoga en Pranayama

Geschreven door admin

Misschien bent u op een punt in uw leven gekomen waar stress zo consistent is dat u vergeten bent hoe het zou voelen om een stressvrij bestaan te hebben.

En misschien bent u een van de miljoenen mensen bij wie het chronisch vermoeidheidssyndroom of een auto-immuundeficiëntie is vastgesteld als gevolg van de factoren in uw leven. (Tussen haakjes, 30 jaar geleden bestonden beide diagnoses nog niet in medische teksten…)

En misschien bent u wel een van de miljarden mensen op deze wereld die letterlijk zouden betalen voor energie als ze er in een bar een shot van konden krijgen.

Maar het ongelofelijke van dit alles is dat je eigenlijk niets hoeft te betalen om de energie te “krijgen” die je nodig hebt om te leven, om je goed te voelen en om te gedijen. De energie die je nodig hebt zit echt al in je lichaam.

Volgens de oude wetenschap van Yoga, zijn er eenvoudige ademhalingsoefeningen (bekend als Pranayama in het Sanskriet) die daadwerkelijk kunnen helpen bij de symptomen van algemene vermoeidheid en – in ieder geval voor mij en veel van mijn persoonlijke studenten – de totale gezondheid en het welzijn bevorderen wanneer ze worden aangevuld met een adequaat dieet, de juiste slaap en rust, en de juiste levensstijl gewoonten.

Hieronder volgen enkele ademhalingen die dagelijks gedurende één tot drie minuten beoefend kunnen worden. Hoewel deze ademhalingen op zichzelf kunnen worden beoefend, is het het beste om ze te combineren met een rustpauze van 1-5 minuten in Shivasana na pranayama.

De eerste ademhaling staat bekend als een Volledige Yogische Ademhaling. Het is eenvoudig en kan zowat overal gedaan worden. Begin op deze manier:

1.Gewoon diep inademen en je buik helemaal laten gaan.

2.Op het hoogtepunt van de ademhaling, onderbreek de ademhaling, houd hem even vast om het zenuwstelsel te kalmeren en het lichaam met zuurstof te overspoelen,

3.Laat dan de adem los, trek actief je navel terug naar je ruggengraat en knijp je buikspieren samen.

4.Houd uw adem uit op de bodem van uw ademhaling en zorg ervoor dat u elk laatste beetje lucht uit de longen krijgt om overtollig kooldioxide in het lichaam te verwijderen terwijl u de organen masseert.

5.Spoel en herhaal. 🙂

Probeer dan, na een gepaste rust en normale ademhaling, Kapalabati of Schedelglanzende Ademhaling:

Dit ademwerk is een van mijn favorieten omdat ik de resultaten ervan onmiddellijk kan voelen, en het kan gedaan worden onder de douche, in de auto op weg naar het werk, of als ik het avondeten aan het koken ben. Skull Shining Breath is een oefening die Amy Weintraub aanbeveelt in haar boek, Yoga for Depression. Ik heb persoonlijk met Amy getraind en heb veel van haar artikelen gelezen in Psychology Today en andere prominente publicaties. Deze ademoefening, aldus Amy, is zeer effectief voor mensen met verschillende

vormen van depressie. Omdat het stemmingsverhogend en opwekkend is, doe deze ademhaling niet vlak voor het slapen gaan of als u zich al springerig voelt.

Om de Kapalabati ademhaling te doen:

1. Adem in en uit met een normale ademhaling.

2.Adem krachtig uit door de neus, alsof u probeert een insect uit uw neus te blazen terwijl u aan het tuinieren bent. De navel beweegt vrij scherp naar achteren richting de ruggengraat.

3.De inademing komt gewoon passief, u hoeft zich er helemaal niet op te concentreren.

4.Blijf uitademen in deze korte stoten door de neus gedurende 3-11 minuten. *

5.Adem in als u klaar bent, onderbreek de ademhaling, en adem volledig en langzaam uit door de neus. Doe dit verschillende keren.

En nu zou het een goed moment zijn om op je rug te gaan liggen, armen en benen een beetje naar de zijkanten. Bedek uw lichaam met een deken en uw ogen met een licht geurend oogkussen. Ontspan en haal a.dem. En zijn.

Dit artikel wordt gebracht door het team van Jakub Klimes, breathwork coach in Amsterdam.