Uncategorized

Zo maak jij gezond gebruik van je smartphone

De smartphone is meer dan ooit vertegenwoordigd in onze samenleving. Geen wonder wanneer je bedenkt dat hij in bijna elk aspect van ons leven is verwikkeld. Onderzoek na onderzoek toont aan wat hier de gevolgen van zijn: zowel op sociaal, lichamelijk en mentaal vlak. Betekent dit dat ons toestel volledig moeten verbannen? Dat niet, maar met een paar simpele aanpassingen zorg je wel dat je gezond gebruik maakt van je gadget. Bijvoorbeeld door je smartphone niet meer naast je bed op te laden. Schaf een ouderwetse wekker aan en leg je toestel in een andere kamer aan de lader. Zo voorkom je nachtelijke scroll sessies of storende berichtjes. Dit zorgt niet alleen voor een betere nachtrust, maar je wordt er bovendien overdag een energieker en fitter mens van.

Safety first

Waarschijnlijk is privacy niet het eerste waar je aan denkt bij het veilig gebruiken van je smartphone. Ook dit blijkt uit onderzoek: slechts 75% van de gebruikers heeft beveiliging of een wachtwoord op zijn toestel. Hiermee bescherm je niet alleen je persoonlijke gegevens én die van een ander, je bewaakt tevens je kostbare herinneringen, zoals foto’s en berichten. Zorg altijd voor een back-up in de cloud. Zo voorkom je ook bij schade of storing dat belangrijke gegevens verloren gaan. Ook het gebruik van apps valt in het rijtje ‘persoonlijke veiligheid’. Check altijd tot welke gegevens een app toegang vraagt en heeft. Vertrouw je de afkomst niet of zie je geen nut in bijvoorbeeld toegang tot je contacten of camera? Ga dan op zoek naar een alternatief of sla de applicatie simpelweg over. Zorg er tot slot voor dat je een eigen hoesje ontwerpt voor om je telefoon. Zo voorkom je schade en ongewenste blikken van mee kijkers.

Just a habit

Smartphones zijn niet alleen handig, ze kunnen een behoorlijk verslavend effect hebben. Ze spelen continue in op ons beloningssysteem en het gebruik ervan is al gauw een hardnekkige gewoonte.

Check jij je telefoon standaard na het opstaan, voor het slapen gaan of tijdens je pauze? Leg hem dan eens een keer bewust weg of stel je vaste controle een keertje uit. Wanneer je merkt dat dit veel moeite kost of je erg onrustig wordt, is het goed om een kritische blik te werpen op je smartphonegebruik. De app Moments kan je helpen om dit drastisch te verminderen. Niet alleen krijg je inzicht in de tijd die je achter je kleine schermpje doorbrengt, je ziet ook welke apps populair zijn en op welke tijdstippen je je toestel het meeste tevoorschijn haalt. Met deze kennis doorbreek je eenvoudiger gewoontes en leer je jezelf in no time nieuw gedrag aan!

Dagelijks onderhoud

Wanneer heb jij je smartphone voor het laatst een schoonmaakbeurt gegeven?

Ook de accessoires, zoals oordopjes en een telefoonhoesje zijn een bron van bacteriën. Geen overbodige luxe dus om hier wekelijks een alcoholdoekje overheen te halen. Je scherm blijft eenvoudig schoon en fris door regelmatig de screenprotector te vervangen. Of kies voor een glazen screenprotector met een antibacteriële werking. Deze is voorzien van een speciale coating, is gemakkelijk te reinigen en voorkomt bovendien hinderlijke vlekken en vingerafdrukken.

Gezonde werkhouding

Een gezonde werkhouding is niet alleen van belang op de werkvloer. Ook wanneer het aankomt op het gebruik van onze smartphone of tablet kan een langdurig verkeerde houding een schadelijk effect hebben. Kennen we bijvoorbeeld de SMS-duim nog? Deze heeft lang en breed plaats gemaakt voor een i-Posture en een tabletnek. De oorzaak is vergelijkbaar met die van RSI: overbelasting van spieren en pezen door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken. Voorkom een hoop problemen door direct te kiezen voor een stevige tablethoes of een smartphonehoesje met een ingebouwde standaard. Deze zorgen voor een comfortabele kijkhoek en ontlasten hiermee belangrijke spiergroepen.

Tijdverdrijf

Tijd hebben is een kwestie van prioriteiten stellen. Schakel je tablet, telefoon of TV eens een avondje uit en je ziet dat je ineens zeeën aan tijd overhoudt voor andere dingen. Bouw dit langzaam op naar een weekend of een week, en plan in die tijd alleen maar leuke dingen. Of ga een avondje extra sporten of werken aan een creatieve opdracht. Ook een gezellige afspraak met vrienden is een perfect alternatief voor een avondje doelloos over je tijdlijn scrollen. Er zijn eenvoudige manieren om je smartphonegebruik terug te dringen gedurende de dag: draag een horloge, schakel onnodige notificaties uit, kies voor een papieren agenda en een notitieblokje. Of ontwerp een telefoonhoesje met een leuke quote of afbeelding, die je helpt herinneren minder online te zijn. Zo hoef je niet voor ieder klein dingetje je toestel tevoorschijn te halen en is de verleiding een stuk minder groot om te blijven plakken achter je scherm.

Wat ga jij veranderen aan je smartphonegebruik?