Hooikoorts

Chronische verkoudheid of hooikoorts?

Geschreven door admin

Continu niezen, een verstopte neus en tranende ogen? Het lijkt wel of je maar niet van die vervelende verkoudheid af kan komen. De kans is groot dat je niet kampt met een chronische verkoudheid, maar dat je last hebt van hooikoorts.

Verschillen hooikoorts en verkoudheid

Hooikoorts is een allergie. Een overgevoeligheid voor bloem-, gras-, of boompollen die bij droog weer door de wind in de lucht worden verspreid. Mensen die last hebben van hooikoorts ervaren op warme, droge en winderige dagen hooikoortsklachten, zoals een loopneus of juist een verstopte neus, traanogen, benauwdheid, jeukende ogen en gehemelte en niesbuien. De klachten zijn vrijwel hetzelfde als bij een verkoudheid, maar toch zijn ze goed van elkaar te onderscheiden. Bij hooikoorts kunnen de klachten heel snel opkomen en ook snel weer verdwijnen. Mensen met hooikoorts hebben waterig snot en traanogen. De hoestbuien worden voornamelijk veroorzaakt door kriebelhoest, terwijl mensen die verkouden zijn ook last van slijmhoest of droge hoest kunnen hebben.

Hooikoortsklachten tegengaan

Hooikoorts kan heel vervelend zijn, maar is redelijk onschuldig. Je kunt de klachten eenvoudig verminderen. Zo kun je ervoor zorgen dat je in het zogenaamde hooikoortsseizoen de ramen en deuren van je huis zoveel mogelijk gesloten houdt. Daarnaast kun je als je naar buiten gaat, terwijl er veel stuifmeel door de lucht gaat, een grote zonnebril opzetten en een vette crème rond je ogen neus en mond smeren, zodat de pollen daar in blijven hangen. Als je weer naar binnen gaat moet je goed je handen wassen en je haren uitborstelen om restanten stuifmeel te verwijderen.

Er zijn ook homeopathische middeltjes op de markt die je kunnen helpen de hooikoortsklachten te verminderen.

Lees ook dit artikel en ontdek hoe je hooikoorts met voeding te lijft kunt gaan