Dieren

De verzorging van uw paard

Iedere paardenbezitter weet dat het hebben van een paard veel tijd, energie en geld kost. Een paard heeft namelijk dagelijks intensieve verzorging nodig, dagelijks ben je minimaal 1 uur bezig met de verzorging van je paard, maar de meeste paardenbezitters zijn rond de 3 uur per dag bezig met de verzorging van hun paard.

Het is voor een paard belangrijk dat hij dagelijks wordt voorzien van vers water en ruwvoer, daarnaast is het belangrijk om iedere dag de gezondheid van het paard te controleren. Hierbij moet je er goed op letten dat het paard goed eet, geen tekenen van ziekte vertoond en dat het paard geen tekenen van verwondingen vertoond. Voor de meeste paardenbezitters zal dit in het begin wel even wennen zijn geweest maar na verloop van tijd zal het controleren normaal zijn en zal je de signalen direct herkennen.

Wanneer je over een stal voor je paard beschikt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hygiëne van deze stal in orde is, het wordt daarom aangeraden om de stal dagelijks schoon te maken. Dit heeft als reden dat het ontzettend slecht voor een paard zijn hoeven is om in de viezigheid te staan. Als gevolg van deze viezigheid kan het paard namelijk verschillende aandoeningen oplopen. Daarnaast is het natuurlijk ook niet goed voor de gezondheid van een paard om in een vieze stal te leven. Wanneer je bezig bent met het schoonmaken van de stal controleer dan gelijk even de water- en voerbak, het kan namelijk zo wezen dat je paard er per ongeluk in gemest heeft. Om de gezondheid van uw paard te verbeteren zou u gebruik kunnen maken van een paarden deken, zodat uw paard altijd lekker warm blijft.

Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten waar je aan begint als je van plan bent om een paard te kopen. Een paard is namelijk volledig afhankelijk van zijn baasje wat zijn verzorging betreft omdat hij niet voor zichzelf kan zorgen. De baas is verantwoordelijk voor de verzorging van zijn baasje, iedere dag weer. Naast dat de verzorging iedere dag veel tijd in beslag neemt kost de verzorging van het paard ook nog eens veel geld. Naast de dagelijkse kosten die je maakt bij het verzorgen en schoonmaken komen er ook nog eens andere zaken kijken zoals de periodieke verzorging waarbij het paard wordt ontwormd, de hoeven worden bekapt, gebitscontrole en verzorging, inentingen en eventuele andere dierenartskosten in het geval van ziekte.

Ook kunt u zich verzekeren tegen eventuele financiële risico’s door een paardenverzekering te nemen. Met een paardenverzekering  kunt u zich verzekeren tegen het risico dat er iets met uw paard gebeurd.  Wanneer er namelijk iets met uw paard gebeurd wilt toch een goede verzekering achter de hand hebben die uw ondersteund in de kosten zodat u niet alle financiële lasten zelf hoeft te dragen. Een goede paardenverzekering dekt het risico af van eventueel overlijden door een ongeluk of ziekte. Maar een goede paardenverzekering beschermd u ook tegen de gevolgen van ziekte of een ongeluk, zo kan je je paard verzekeren tegen de risico’s van blijvende ongeschiktheid of kreupelheid.

In principe zijn er 4 pakketten voor het verzekeren van je paard, je kunt een basisverzekering nemen op je paard. Deze basis verzekering is opgedeeld in 4 opties, naast het risico tot overlijden kun je je paard ook beschermen tegen eventuele ziekte, gevolgen die kunnen ontstaan bij een zwangerschap voor de veulen.

Zoals u ziet brengt het hebben van een paard veel met zich mee, het is daarom belangrijk om de overweging te maken of dit uw waard is.