Fit worden Fysiotherapie

Hoe kun je sportblessures bij kinderen voorkomen

Geschreven door admin

Zaterdagochtend op een voetbalveld of in het zwembad doorbrengen; iedere ouder kent het. Sport en beweging is ontzettend goed voor kinderen. Uiteraard brengt dit ook risico’s met zich mee. Maar als u weet hoe u moet handelen in nood, valt de schade behoorlijk te beperken.

Voorkomen is beter dan genezen:
Wat je kunt doen om schade te voorkomen, bestaat voornamelijk uit voorbereidingen treffen en goed opletten wat je kind doet. Hier vind je een aantal voorbeelden:

  1. Zorg dat kinderen de juiste bescherming dragen tijdens het sporten. Helmen, scheenbeschermers, polsbeschermers, bitjes enzovoorts. De coach moet in staat zijn om een lijst te geven van alle benodigdheden bij het uitoefenen van de sport.
  2. Zorg ook dat je kind gehydrateerd blijft. Kinderen gaan vaak zo erg op in in hun spel, dat zij vergeten te drinken. Let er op dat ze regelmatig een slokje drinken nemen.
  3. Herken een hersenschudding (verder in dit artikel lees je hier meer over).
  4. Vertrouw op je gevoel. Als je denkt dat het te koud is om buiten te zwemmen of te warm is voor een potje voetbal, luister dan naar je gevoel.
  5. Zorg dat je kind goed meedoet tijdens de warming-up en cooling-down. Als dit niet is ingepland door de coach, moedig ze dan aan strekoefeningen te doen en een paar rondjes warm te lopen.

 

Wees voorbereid met hulpverlening
Je wilt dat je kind goed is voorbereid, maar dat zou ook voor jezelf moeten gelden. Een aantal simpele voorbereidingen kunnen de schade enorm beperken:

  • een cursus EHBO;
  • zorg voor een EHBO-kit in uw auto;
  • houd een telefoon binnen handbereik;
  • weet hoe u verwondingen kunt behandelen:


Verstuikingen: deze worden het best behandeld met behulp van rust, ijs, compressie en omhoog houden

Snee: stop de bloeding door druk op het gebied aan te brengen, maak de wond voorzichtig schoon en zorg als laatste voor een steriele bandage.

Bloedneus: moedig je kind aan rechtop te zitten, en iets naar voren te leunen. Breng een iets kouds tegen de neus, zoals ijs in een theedoek aan.

Hersenschudding: enkele effecten die wijzen op een hersenschudding zijn klachten over hoofdpijn of een druk in het hoofd, buiten bewustzijn raken, verward gedragen, duizelig worden, sterretjes zien. Raadpleeg een arts in deze gevallen.

Onthoud dat kleine ongevallen onderdeel van het sporten zijn, maar met de juiste alertheid en voorbereiding zorg je ervoor dat je kind zich later alleen maar de mooie momenten herinnert, niet de blessures. Wanneer je een kind ziet in een noodgeval, is dat een verschrikkelijk gevoel – het gevoel van hulpeloos zijn. Met behulp van een EHBO cursus weet u dat u klaar bent voor iedere noodsituatie, waardoor u ook lekkerder slaapt.