Haarverzorging

De oorzaken van diffuse haaruitval

Geschreven door admin

Diffuse haaruitval is verlies van hoofdhaar volgens een bepaald patroon. Patiënten komen bij de huisarts omdat ze ongerust zijn over het dunner worden van hun haar of de plotseling opgetreden kale plek. Meestal vrezen ze dat dit een voorteken is van geheel kaal worden. Uiteraard spelen ook esthetische bezwaren een grote rol. Diffuse haaruitval moeten we niet verwarren met haaruitval in plekken, waarbij er meestal sprake is van verlies van hoofdhaar in een circumscripte plek, zoals bij alopecia diffusa.

Diffuse haaruitval bij vrouwen is een symptoom (verschijnsel) en geeft nog niet aan wat de onderliggende oorzaak is. In voor- en najaar kunnen er periodes zijn waarin het haar meer uitvalt en dit herstelt zich weer in de zomer en in de winter. Ook haaruitval na de zwangerschap is een normaal verschijnsel wat enkele maanden aanhoudt waarna het haar zich weer herstelt.

Diffuse haarverlies bij vrouwen Telogeen effluvium kan voorkomen na een stressvolle periode of bij heftige emoties  (bijvoorbeeld overlijden van een dierbare) Telogeen effluvium kan veroorzaakt worden door koorts, infecties, chronische ziekten, gebruik van bepaalde geneesmiddelen en na operaties.

Welke actie onderneem je bij diffuse haaruitval

De huisarts moet vragen naar de snelheid waarmee de kaalheid is ontstaan, het voorkomen in de familie, de aanwezigheid van een chronische ziekte of van stress/overbelasting. Meestal volstaat lokaal onderzoek. In vroege stadia is het soms moeilijk haarverlies aannemelijk te maken; van het normale aantal hoofdharen kan ongeveer 50% verloren gaan voordat het haar duidelijk dunner wordt.

Bij twijfel over de hoeveelheid haarverlies kunt u de patiënt vragen alle verloren haren gedurende één week dagelijks in een envelop te doen en te tellen. Laboratoriumonderzoek wordt alleen verricht indien anamnese en ander onderzoek daartoe aanleiding geven. In het geval van alopecia androgenetica kan lokaal minoxidil worden toegepast, een jaar lang tweemaal daags in een lotion van 2%. Bij een kwart van de mannen leidt dit tot opnieuw enige haargroei. Indien er na een jaar geen effect is, heeft het geen zin met de behandeling door te gaan.

Indien er wel effect is, moet de applicatie worden gecontinueerd, omdat bij het staken van de behandeling het haarverlies weer toeneemt. Na het staken van de behandeling verdwijnt een positief effect helaas geheel binnen zes tot twaalf maanden.