Eetproblemen

Wat zijn anorexia en boulimia en hoe kom ik ervan af?

Geschreven door admin

Anorexia nervosa is een eetstoornis die ervoor zorgt dat je geobsedeerd bent door alles wat met eten en vooral je gewicht te maken heeft. Mensen met anorexia eten zeer weinig en vallen daardoor heel veel af. Kenmerkend voor deze ziekte is ook een vertekend zelfbeeld. Ondanks het extreme gewichtsverlies blijven ze zichzelf als te dik zien.

Boulimia

Boulimia is net als anorexia een ziekte die maakt dat je altijd bezig bent met voedsel en gewicht. Het verschil is dat mensen met boulimia veel eetbuien hebben en dat het lichaamsgewicht vaak normaal is. Het voedsel dat ze na een eetbui hebben binnen gekregen, proberen ze zo snel mogelijk weer kwijt te raken door bijvoorbeeld veel te sporten, laxeermiddelen te gebruiken, te vasten of te braken. Een eetbui gaat vaak ook gepaard met een groot schuldgevoel en schaamte. Na een eetbui voelen ze zich schuldig en schamen ze zich voor het eten van zo veel ongezonde dingen.

Hoe kom je ervan af?

Als je een eetstoornis als anorexia of boulimia hebt, is het vooral belangrijk om erover te praten met andere mensen. Dat kan erg lastig zijn, omdat mensen zich vaak generen voor een eetprobleem. Praat erover met iemand uit je vrienden- of familiekring die je vertrouwt of met je huisarts. Er zijn veel cursussen en therapieën die je van een eetstoornis af kunnen helpen. Je kunt ook in contact komen met lotgenoten voor steun en motivatie. Zo weet je dat je niet de enige bent die dit doormaakt en dat er echt manieren zijn om van je eetprobleem af te komen.