Fit worden

5 proteïnerijke snacks

Je bent lekker op weg tijdens je proteïne dieet en sportschema maar je mist af en toe een lekkere snack. Dit snappen we heel goed en daarom geven we jou 5 proteïnerijke snacks om die lekkere trek te sussen. Er zijn namelijk genoeg delicatessen op het gebied van eiwitten. Lekkere noten of een gekookt eitje. Genoeg keuze om lekker te eten en eiwitten binnen te krijgen. Lekker en gezond eten vraagt tijd. Een ongezonde hap is makkelijk en snel. Probeer te bedenken dat je proteïne dieet hierdoor minder snel zal gaan wat ook tijd kost.

Even snel wat snacken

Soms heb je gewoon zin om even wat te snacken, even buiten je proteïne dieet stappen en genieten van de lekkere dingen die je moet weerstaan. Dit gevoel is heel logisch en de snacks die je dan eet zijn de boosdoeners. Om je te weerhouden van de ongezonde snacks geven we jou een aantal voorbeelden van proteïne snacks.

  • Frisse komkommerschijfjes met gerookte zalm. Met deze snack krijg je vitamines binnen en eiwitten en het is nog lekker ook!
  • Guacamole met reepjes kipfilet. Dit is een favoriet onder de gezonde snacks. In zowel de kipfilet als guacamole zitten eiwitten. Dip de reepjes in de guacamole en geniet van deze lekkernij.
  • Gebakken ei met groenten. 4 eieren samen gebakken met groeten. Gezond en vol met eiwitten en erg lekker.
  • Natuurlijk niet de standaard borrelnoten maar een lekker hand met walnoten. Misschien niet de snack voor de grote trek, maar wel een gezond alternatief om even snel wat naar binnen te werken.
  • Humus met wortel. Humus is gemaakt van eiwitrijke producten. Dip je wortel in de humus en geniet van de smaakcombinatie.

Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van gezonde eiwit snacks. Het voordeel van deze snacks is dat het schuldgevoel dat je hebt wanneer je een frikandel speciaal ophebt er niet is. Wanneer je voor een snack kiest zal je doel niet verder weg raken. Wanneer je iets ongezonds neemt, fastfood, zal dit je proteïne dieet negatief beïnvloeden en zal je er langer over doen om je doel te bereiken. De vele calorieën die een snelle hap heeft kost al snel een aantal uur extra om te verbanden. Knoop dit tussen je oren en bedenk voordat je het wilt eten dat het uiteindelijk meer tijd kost dan de moeite nemen om wat gezonds klaar te maken. Naast dat het gezond is krijg je me de bovengenoemde snacks een flink portie eiwitten binnen. Wanneer je om de 3 uur je eiwitten binnen krijgt zorg je voor optimaal spieropbouw naast je training.

Waarom zijn eiwitten zo belangrijk?

Als je fanatiek bezig bent met sporten en vet verliezen zijn eiwitten van essentieel belang. Je kan eiwitten als het ware zien als bouwstenen voor je lichaam. De beschadigde spieren herstellen wanneer er voldoende eiwit binnenkomt. De aminozuren worden uit de eiwitten gehaald en de kleine scheurtjes in de spieren worden geheeld. Tijdens het sporten wordt je spier namelijk groter dan dat die is waardoor er scheurtjes ontstaan. Dat is de reden waarom eiwitten zo ontzettend belangrijk zijn in het proces. Het lichaam kan ongeveer 50-60 gram eiwit opnemen tijdens een maaltijd. Je lichaam kan pak en beet 3 uur lang op teren, na deze 3 uur is het belangrijk om opnieuw je eiwitten binnen te krijgen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam constant bezig is met het herstellen en opbouwen van je spieren. Om zoveel mogelijk uit je inspanning in de sportschool te halen is een goed voedingsschema daarom van groot belang. Door middel van een aantal lekkere snacks zal het beter vol te houden zijn.

Verschillende eiwitten

Het verschilt per voedingssupplement wat voor soort eiwit erin zit. Je hebt namelijk snelle en langzame eiwitten. Wanneer je gaat slapen is het belangrijk om langzame eiwitten in te nemen om ook tijdens je nachtrust het lichaam te voorzien van eiwitten. Als je vervolgens wakker wordt is het belangrijk om snelle eiwitten te nemen. Je lichaam heeft in de nacht geen voeding/eiwitten binnengekregen. Door middel van een eiwit shake neemt je lichaam snel de eiwitten op. Naast een shake zijn eieren in de ochtend een snelle vorm van eiwit. Na het sporten is het ook belangrijk om snelle eiwitten te nemen. 2 scheppen eiwit shake is voldoende om je spieren te voorzien van de eiwitten die het nodig heeft. Nadat je weer fris ben gedoucht is het goed om een stevige maaltijd te nemen. In de loop van de dag maakt het niet heel veel uit welk soort eiwit je neemt, zolang je om de 3u een maaltijd op maat neemt is het meer dan voldoende!