Gezondheid

Bewegen is ook goed voor je geestelijke gezondheid

Geschreven door admin

Bewegen is gezond, dat weten we wellicht allemaal wel. Maar weten we ook dat bewegen goed is voor de hersenen? Dat is niet zo vreemd als het misschien klinkt. Het brein is immers op tal van manieren betrokken bij het sporten.

Hersenen coördineren de beweging

Allereerst kunnen we natuurlijk niet bewegen zonder de hulp van de hersenen. Het brein stuurt de spieren en pezen aan die ons laten voortbewegen. Welke sport we ook doen; de hersenen zijn altijd bezig met het sporten. Bewegen houdt de hersenen dan ook jong en gezond!

Nieuwe impulsen zijn belangrijk

Het is voor de hersenen gezond om zo nu en dan eens wat anders te doen. Hierdoor maakt je lichaam nieuw hersencellen aan en blijven de bestaande hersencellen in betere conditie. Je brein is immers ook een soort spier. Wanneer je het te weinig gebruikt, zal de capaciteit minder worden en wanneer je het brein vaak gebruikt, zul je nieuwe hersencellen gebruiken en daardoor actiever worden.

Je wordt fitter door te sporten

Sporten maakt je fitter. Je wordt niet alleen sterken (uiteraard afhankelijk van de sport die je beoefent), maar je krijgt ook meer energie door regelmatig te sporten. Je lichaam weet immers dat je zo nu en dan volledig uitgeput wordt door het sporten en probeert hierop te anticiperen door fitter te worden.

Neurotransmitters

Tenslotte geeft sporten je een goed gevoel in je brein. Wanneer je eigenlijk geen zin had maar toch hebt gesport, voelt dat heerlijk! Je krijgt na het sporten stoffen als serotonine en dopamine in je hersenen waardoor het tevreden gevoel versterkt wordt. Hopelijk is dat genoeg stimulans om de keer erop weer hard te sporten!