Tanden

De kleur van je tanden: oorzaken en oplossingen

Het geen wonder dat het bleken van tanden aan populariteit wint. Uit onderzoek van Oral-B is bijvoorbeeld gebleken dat een gebit met een spierwitte kleur symbool staat voor jeugdigheid, aantrekkelijkheid en succes. Helaas is niet iedereen gezegend met natuurlijke witte tanden.

De natuurlijke kleur van een tand
Al vanaf de geboorte is de kleur van het gebit bij ieder mens anders. Sommige gebitten zijn wat geler dan anderen, en van sommige mensen zijn de tanden zelfs enigszins bruin of grijs. Ook per tand kunnen er verschillen zijn, wat vooral komt door het gehalte van het tandbeen dat in een tand zit. Een tand is namelijk opgebouwd uit glazuur en tandbeen, waarbij met name het tandbeen zorgt voor de kleur. Hierbij geldt: hoe dikker de tand, hoe geler hij is. Daarom zijn hoektanden bijvoorbeeld vrijwel altijd geler dan andere tanden.

Inwendige verkleuringen
Welke kleur je tanden hebben is nooit een vaststaand feit. Tanden kunnen namelijk op veel manieren verkleuren, zowel inwendig als uitwendig. Ze worden bijvoorbeeld geler naarmate je ouder wordt, omdat het tandbeen met de jaren steeds dikker wordt. Ook het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd, zoals bepaalde antibiotica, werkt verkleuring in de hand. Verder zijn er nog een aantal natuurlijke processen die verkleuring bevorderen, zoals aanslag van tandsteen en bepaalde stoornissen die een goede ontwikkeling van de tanden verhinderen.

Uitwendige verkleuringen
Een andere factor die meespeelt in het veranderen van de kleur van je tand heeft te maken met je voedingspatroon. Bepaalde etenswaren tasten het glazuur van een tand aan, wat kan zorgen voor uitwendige verkleuring van je gebit. Dranken als koffie en thee en etenswaren als kersen en snoep bevatten kleurstoffen die het tandoppervlak binnen kunnen dringen en zorgen zo voor een gele kleur. Ook sigaretten zijn een bekende oorzaak van het aantasten van de kleur van je tanden.

Verkleuring tegengaan met facings
Wie niet tevreden is over de kleur van zijn of haar gebit, op welke manier die ook veroorzaakt is, kan deze op verschillende manieren laten aanpassen. Tanden laten bleken is een populaire optie, maar minder bekend is het plaatsen van facings. Dit zijn een soort schildjes die op je tanden worden geplaatst die ze niet alleen witter, maar ook rechter kunnen maken. De kleur van de facings kan bepaald worden met behulp van een kleurenstaal, waardoor je je gebit helemaal naar jouw smaak kunt veranderen.

Ben je 18 jaar of ouder en verwacht je komend jaar veel kosten te maken bij de tandarts? Dan is het verstandig om een tandartsverzekering te overwegen. Alle zorgverzekeraars bieden dit aan, maar al deze verzekeringen hebben andere prijzen en dekkingen. Het is daarom slim om je tandartsverzekering te vergelijken. Daarmee voorkom je dat je tegen hoge kosten aanloopt die je zelf moet betalen.