Medicijnen Tanden Verzekeraars Verzekeringen

Zorgtoeslag

Geschreven door admin

Woon je in Nederland en zit je onder een bepaald inkomen? Dan is het verstandig om eens te kijken of je naast een goedkope zorgverzekering in aanmerking kunt komen voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid op je zorgkosten. Wanneer kom je in aanmerking voor zorgtoeslag en welke informatie is nog meer nuttig om te weten over zorgtoeslag?

 

Het ontstaan van zorgtoeslag

Sinds 2006 bestaat zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een onderdeel van het nieuwe zorgstelsel en is vooral bedoeld om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen op de zorgkosten. Iedere inwoner van Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten bij één van de vele zorgverzekeraars. Ook voor mensen met een laag inkomen is het van belang dat de de basisverzekering toegankelijk en betaalbaar blijft. Twijfel je over je basisverzekering of zorgverzekeraar? Je kunt op Overstappen.nl eenvoudig alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.

 

Wanneer recht op zorgtoeslag?
Wanneer je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van een aantal belangrijke factoren. Zo heb je een Nederlandse zorgverzekering nodig, moet je 18 jaar of ouder zijn met een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning en een inkomen hebben dat niet hoger is dan € 27.012. Voor een meerpersoonshuishouden geldt een maximum gezamenlijk inkomen van € 33.764. Ook speelt je vermogen mee. Heb je veel vermogen? Als je een te groot vermogen hebt kun je geen gebruik maken van de tegemoetkoming. Zorgtoeslag wordt toegekend door de Belastingdienst en zij berekenen de hoogte van de toeslag met het toetsingsinkomen. Het toetsingsinkomen is een verzamelinkomen van je brutoloon, pensioen of uitkering.

 

Hoeveel zorgtoeslag krijg ik?

Het verschilt per persoon hoeveel zorgtoeslag je ontvangt. Dit kun je gemakkelijk zelf berekenen. Let wel op: als je een nieuwe baan hebt en je krijgt meer inkomen, dan bestaat er een kans dat je een gedeelte van je zorgtoeslag moet terugbetalen. De toeslag die je elke maand op je rekening krijgt gestort geldt als een voorschot. Elk jaar wordt er door de belastingdienst een nieuwe berekening gemaakt en kijken zij of je nog recht hebt op zorgtoeslag.
Wanneer wordt zorgtoeslag uitbetaald?

Zorgtoeslag ontvang je in maandelijkse termijnen rond de 20e van de maand. Het verschilt per bank op welk tijdstip dit precies wordt uitbetaald.