Diëten

De nadelen van diëten

Geschreven door admin

Afvallen, slanker worden, je lichaamsfiguur verbeteren. Al jarenlang verschijnen dieetboeken steevast in de bestseller lijsten, want bijna iedereen wil een slank figuur, zoals het heersende schoonheidsideaal voorschrijft. Diverse diëten hebben de revue gepasseerd; het bloedgroepdieet, het dieet van Montignac, Sonja Bakker dieet en het punten dieet zijn slechts enkele voorbeelden van verschillende te volgen voedingsregimes. Of ze werken, dat verschilt per persoon. Aan ieder dieet hangen voordelen en nadelen.

Het beste dieet

Het beste dieet is geen dieet. Veel mensen zijn het er over eens dat wanneer je begint met diëten, je er eigenlijk nooit meer mee kunt stoppen. Het woordenboek schrijft voor; ‘een dieet is een leefregel met betrekking tot het gebruik van eten en drinken, een voorgeschreven voedingswijze’. Veel dieet goeroes hanteren echter vrij rigoureuze regels, waardoor je belangrijke voedingsstoffen mist in je dagelijkse voedingspatroon en de diëten zijn over het algemeen moeilijk vol te houden.

Nadelen populaire diëten

Het Atkins dieet is ontwikkeld door een Amerikaanse cardioloog, die geloofde dat het overwicht bij de meeste mensen voortkwam uit een hoge inname aan suikers, meelproducten en geraffineerde koolhydraten. Hij ontwikkelde een afslankmethode waarbij je de, volgens hem, slechte voedingsstoffen uit je eetpatroon schrapte. Het koolhydraten tellen bleek voor veel mensen een belemmering en het dieet bevatte volgens voedingsdeskundigen te weinig groente en fruit. Sonja Bakker is een voedingsconsulente die kant en klare dagmenu’s voorschotelt. Deze dagmenu’s bevatten weinig calorieën, waardoor je inderdaad snel af kan vallen. Helaas maakt Sonja geen onderscheid tussen goede en slechte vetten en vind zij het gebruik van (ongezonde) light producten een goed alternatief voor sommige voedingsmiddelen.

Wanneer je graag wat overtollige kilo’s kwijt wilt kun je het beste bij een gekwalificeerde diëtiste om advies vragen. Met behulp van een expert kun je op ene verantwoorde wijze afvallen.

Kies voor veel groente en eet met mate, dan maak je al hele grote stappen. Kijk hier voor veel gezonde en lekkere pasta recepten. Elke maand wordt er een nieuw pasta recept geplaatst.