Fysiotherapie

Fysiotherapie

Geschreven door admin

Bijna iedereen heeft het wel een keertje meegemaakt. Je bent lekker aan het sporten en ineens een pijnlijke scheut door je lichaam. Of je bent aan de wandel en je maakt een verkeerde beweging en pats je verrekt iets. Wat er dan gelijk door je hoofd spookt is, is het een kleinigheidje en gaat dit met een beetje rust weer over, of is het een blessure. Wanneer we het hebben over een blessure is het verstandig om een afspraak bij een fysiotherapeut te maken. Jaarlijks worden er ongeveer 1,1 miljoen mensen behandeld door een fysiotherapeut, dus je bent echt niet de enige. Je kunt zonder verwijzing een afspraak maken bij een fysiotherapeut, waardoor de drempel lekker laag is.

Behandeling fysiotherapie

Maar wat doet een fysiotherapeut? Een fysiotherapeut heeft als doel de pijn verminderen. Hoe doet hij dit? Door bij de eerste afspraak te inventariseren wat er aan de hand is en een beeld te krijgen bij jouw situatie. Naar aanleiding hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Dit betekent vaak massage en oefeningen. Ook worden er vaak oefeningen mee naar huis gegeven om zo sneller de klachten te verminderen. Ook wordt er gekeken naar de oorzaak van de blessure en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Belangrijk is, dat wanneer er oefeningen meegegeven worden, dat deze opgevolgd worden. Niet voor de fysiotherapeut, maar voor jezelf. In de meeste gevallen geldt namelijk hoe meer je je lichaam in beweging houdt en de juiste oefeningen toepast, des te sneller ben je weer op de been en kun je de dagelijkse dingen weer zonder, of met minder pijn uitvoeren.

Revalidatie

Natuurlijk geldt niet voor alle blessures dat je na een paar behandelingen weer topfit rondloopt. Het kan ook zijn dat je na een operatie revalidatietherapie nodig hebt. Hier praten we natuurlijk over een langdurig traject. Maar ook hiervoor geldt dat er ook wat van jezelf wordt gevraagd. Je zult oefeningen meekrijgen die je helpen om je lichaam soepeler te krijgen, wat bijdraagt aan een sneller herstel.
Kortom of het nu gaat om een blessure of een langdurige revalidatieperiode, een fysiotherapeut heeft als doel jou te helpen om in de toekomst met minder of zelfs zonder pijn door het leven te laten gaan.