Fysiotherapie

Voorkomen van blessures

Geschreven door admin

We hebben deze uitspraak allemaal wel eens gehoord: “voorkomen is beter dan genezen”. Dit klinkt natuurlijk erg cliché, maar er zit een zeer grote kern van waarheid in. Dit geldt vooral op het gebied van fysiotherapie. In dit artikel geven we graag een aantal tips mee om te voorkomen dat je na het sporten de fysiotherapeut kan bellen.

Doe een goede warming up

Het doen van een goede warming up wordt vaak onderschat. Als je gaat sporten is het belangrijk dat je jezelf eerst goed warm maakt. Je spieren zijn namelijk nog helemaal koud, als je meteen maximaal gaat dan is de kans zeer groot dat je een blessure oploopt. Een korte warming up van slechts vijf minuten kan al heel veel doen. Wat een goede warming up is hangt af van de bewegingen of sport die je uit gaat oefenen. Bij krachttraining is het belangrijk om de oefening die je wilt gaan doen eerst uit te voeren met een laag gewicht. Doe een stuk of tien tot twintig herhalingen voordat je echt gaat beginnen. Bij het uitvoeren van een cardiosport kun je het beste eerst een stukje inlopen voordat je bijvoorbeeld begint met hardlopen.

Zorg voor het juiste schoeisel

Elk lichaam en sport is anders. Er zijn niet voor niets zoveel verschillende soorten schoenen en kleding. Denk dus niet dat je met je oude gymschoenen een stuk moet gaan hardlopen. Dit is uitermate slecht voor je knieën en gewrichten. Bij elke sport heb je een andere soort van demping nodig. Laat je bij een sportzaak adviseren, want in de schoenen die je nodig hebt voor de desbetreffende sport zit ook nog weer verschil. Bijvoorbeeld bij hardlopen is het belangrijk dat je kijkt hoe je voet afrolt. Je kunt een voet hebben die naar binnen of naar buiten afwikkelt. In het geval van hardlopen wordt er een corrigerende schoen gekozen die ervoor zorgt dat je jouw voet op een neutrale manier afwikkelt. Als je van een blessure af wilt komen, is het goed om je enkel in te tapen. Materialen hiervoor vind je in een verbandtrommel.

Leer eerst de techniek

Vooral bij fitness is een veel gemaakte fout dat er meteen veel gewicht wordt gebruik tijdens de oefeningen. Dit is een typische beginnersfout. Het duurt minimaal zes tot acht weken voordat je de juiste coördinatie hebt om een oefening correct uit te voeren. Begin dus eerst makkelijk en krijg gevoel bij het uitvoeren van de oefening. Als je techniek niet goed is dan ga ja dit met de rest van je lichaam compenseren. De vraag is dan niet of je een blessure krijgt, maar wanneer.