Zwangerschap

Haaruitval na de zwangerschap

Geschreven door admin

Een veelvoorkomend probleem voor veel vrouwen is haaruitval na de zwangerschap. Iedereen verliest elke dag wel een aantal haren, maar dit heb je haast niet door. Maar na de zwangerschap kan het aantal haren dat uitvalt sterk toenemen waardoor het ineens erg opvalt. Hoe komt dit en wat kun je er tegen doen?

haaruitval

 

 

 

 

 

Hormonen

Als je als vrouw zwanger wordt, heeft dit invloed op de hormoonhuishouding. Het aantal zwangerschapshormonen neemt toe en dit heeft invloed op de haargroei. Veel vrouwen merken dit al tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen geven aan dat ze ervaren dat het haar dikker wordt. Het is niet helemaal zeker waar dit van komt maar de verwachting is dat de hormonen invloed hebben op het aantal haren in de ‘rustfase’.

Haren groeien in verschillende fasen en de ‘rustfase’ is de laatste fase voordat de haren uitvallen. Na de bevalling vallen de haren die in de rustfase zaten, uit. Hierdoor verliezen veel moeders extra veel haren. Erg vervelend, maar haaruitval na de bevalling is een heel natuurlijk proces en ook erg normaal.

Hoelang blijven de haren uitvallen?

De haaruitval houdt na de bevalling vaak een aantal maanden aan. Hoelang dit duurt is per persoon verschillend. In de meeste gevallen is na vier maanden het ergste voorbij, maar het kan soms wel tot een jaar duren.

Kun je er iets tegen doen?

Zoals hierboven aangegeven is het een natuurlijk proces en erg normaal dat haren uitvallen na de bevalling. Het is een lang proces waarbij je haren vanzelf terug zullen groeien, alleen dit heeft tijd nodig.

Bij sommige vrouwen is de haartuitval erg extreem. Bij sommige vrouwen ontstaan zelfs kale plekken, een haarstuk of hair extensions kunnen dan helpen om dit te verbergen.

Je kunt zelf ook verschillende dingen doen om haaruitval (voor zover mogelijk) te voorkomen. Een aantal tips:

Tip 1: Gezond en gevarieerd eten:

Je voeding heeft invloed op je haar. Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet zodat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt.

Tip 2: No stress

Het klinkt misschien raar, maar haaruitval door stress is veel voorkomend. Stress kan zorgen dat de haaruitval alleen maar erger wordt. Zorg dus voor voldoende ontspanning en vermijd stressvolle situaties.

Tip 3: Geen strakke staarten of knotten

Als je veel aan je haren trekt of constante spanning erop zet kan het je haaruitval erger maken. Draag je haar daarom zoveel mogelijk los en vermijd haarbanden en haarspelden.

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen om haaruitval te voorkomen deze kun je hier vinden.