Ouderdom

Het rouwproces

Wanneer we iemand verliezen waar we van houden kan dat enorm veel emoties opwekken. Er zijn vijf fases die mensen doormaken als ze een dierbare hebben verloren en die fases doorkomen kan best moeilijk en raar zijn. We willen je graag helpen door de fases te benoemen en je hopelijk er wat meer over te leren. Dit zijn de vijf fases: 

 

  • Ontkenning
  • Woede
  • Marchanderen
  • Verdriet en depressie
  • accepteren

 

De bovenstaande fases hoeft men natuurlijk niet precies in deze volgorde door te gaan. Iedereen gaat anders om met het rouwproces en gaat daarom ook verschillende fases door in een verschillende volgorde.

 

Ontkenning

dit gebeurt niet met mij’ is een zin die vaak door je hoofd drijft in deze fase. Ontkenning is het weigeren om de waarheid onder ogen te zien. Dit is logisch dat je deze fase doorgaat omdat je niet wilt dat het waar is. Het is daarom een vorm van zelfbescherming. Zelf beslissen hoe snel je het verdriet wilt toelaten is het best. Veel mensen blijven in deze fase opgesloten en afgesloten. 

 

Woede

‘Waarom gebeurt dit met mij’ is een zin die vaak door je hoofd spookt in deze fase. Als mensen doorkrijgen wat er eigenlijk is gebeurd worden mensen vaak kwaad. In deze fase zijn degenen die in deze fase zitten vaak moeilijk mee te praten en communiceren. 

 

Marchanderen

In deze fase wil de rouwende zichzelf enorm verbeteren. Ze proberen een soort van te onderhandelen. Hoop op herstel is een enorme drijfveer in deze fase. In deze fase is de rouwede enorm lief en aardig voor iedereen. Dit doet hij/zij omdat hij hoopt dat er iets tegenover staat. 

 

Verdriet en depressie

‘ik geef het op’ is een gedachte die vaak door je hoofd spookt in deze fase. Deze fase komt pas als de rouwende de realiteit begint te accepteren en door te krijgen wat er echt is gebeurt. Bij deze fase komen gevoelens van angst, verdriet, spijt en onzekerheid naar boven. vaak spelen verliezen uit het verleden ook weer mee waardoor er nog meer gevoelens op komen spelen. Deze fase is enorm moeilijk omdat de rouwende vaak moeilijk te bereiken is. 

Accepteren

In deze fase denken mensen vaak ‘ik ga maar door met mijn leven’. Men kan het allemaal een plekje geven en doorgaan met hun leven. 

 

De uitvaart

De uitvaart is een belangrijk deel van het afsluiten. Wil je nou dat de uitvaart goed verzorgd is en aan al je wensen voldoet. Neem dan contact op met uitvaartverzorger Marius Terol in Bergen op Zoom. Die zorgen voor een afscheid waar jij je helemaal prettig bij voelt.