Ouderen

Hoe maak je een scheiding makkelijker?

Als je gaat scheiden wordt dat een lastige en moeilijke periode in je leven. Je kan het vaak niet leuker maken dan het is. Maar wel makkelijker! Zodat je de scheiding sneller en makkelijker kunt verwerken. Het daarbij belangrijk om alles duidelijk en goed te regelen daarbij is het mogelijk om eventueel hulp van buitenaf te vragen.

 

Begin van de scheiding

Als je wilt gaan scheiden dan moet je het als eerst je partner vertellen. Er is geen goede manier omdat te doen want het komt altijd wel hard aan. Zorg er wel voor dat je het juiste moment kiest. Als je eenmaal samen heb gepraat over de scheiding dan moet je hem aanvragen bij de rechter. Je kan daarbij gebruik maken van een mediator zoals Meesters in Mediation. Mocht de situatie uit de hand lopen dan is het verstandiger om een advocaat te raadplegen. Een mediator is er om te bemiddelen tussen beide partijen en zet de gemaakte afspraken door naar de rechter. Vaak zorgt een mediator voor betere communicatie. 

Inboedel

Vaak hebben stellen die willen scheiden ook een gezamenlijke inboedel. Die inboedel moet natuurlijk verdeeld worden. Je gaat dan eerst samen de spullen inventariseren en er de waarde aangeven. Daarna kunnen jullie allebei een verlanglijstje maken van de spullen die jullie willen hebben. Zo zie je al dat er veel dingen zijn die gewoon verdeeld kunnen worden. Mochten er spullen zijn die jullie beide willen hebben dan kun je eventueel geld ter compensatie aanbieden. Zodat beide partijen tevreden zijn.

Emotionele fases

Vaak is een scheiding een proces met verschillende emotionele fases. Dat begint altijd met de ontkenningsfase waarbij je jezelf beschermt van de waarheid.  Je ontwijkt je scheiding volledig. Na de ontkenningsfase word je boos omdat je de waarheid onder ogen gaat zien. Waardoor je uiteindelijk gaat vechten en onderhandelen. Bij deze fase komt de mediator te pas. Na al deze fases komt je uiteindelijk bij de acceptatie waarbij je uiteindelijk je eigen weg gaat. 

Hulp voor jezelf

Als je al deze fases en verplichtingen bent nagekomen dan is het tijd om aan jezelf te denken. Natuurlijk moet je ook zelf goed de scheiding verwerkt hebben. Dat kan met psychologische hulp of met hulp van familie en vrienden. Het is tijd om even aan jezelf te denken want een scheiding heeft een grote impact op je leven. Zo zorg je ervoor dat je je leven weer op de rit krijgt.