Ouderen

Een senioren alarm voor een veilig gevoel

Geschreven door admin

Er zijn steeds meer producten te koop die ouderen helpen bij zelfstandig functioneren. Een van deze producten is het senioren alarm. Een senioren alarm is een alarmsysteem waarmee een hulpsignaal kan worden verzonden in geval van nood. Een personenalarm is vaak compact zodat ze eenvoudig overal meegedragen kunnen worden. Door een senioren alarm te gebruiken kan een hulpbehoevend persoon ongemak voorkomen door tijdig hulp in te schakelen.

Hoe werkt een senioren alarm?

Senioren alarmen zijn er in diverse soorten met verschillende functies. De meeste personenalarmen werken met een knop. Die knop kan worden ingedrukt in geval van nood. Vaak wordt na het versturen van het noodsignaal een familielid of de hulpdiensten op de hoogte gebracht. Dit kan door middel van een automatische SMS of bij sommige senioren alarmen met een telefoonlijn. In de meeste gevallen kan er een keten worden ingesteld voor deze meldingen. Zo wordt er automatisch doorgeschakeld naar een ander persoon wanneer het primaire contact onbereikbaar is.

De meer geavanceerde modellen zijn vaak voorzien van een GPS-functie. Het senioren alarm geeft dan de exacte locatie aan van waaruit het noodsignaal is verzonden. Daarnaast zie je steeds vaker personenalarmen met een valfunctie. Deze systemen versturen automatisch een noodsignaal wanneer er een val wordt gedetecteerd.

Welk personenalarm is voor mijn situatie geschikt?

Zoals eerder gezegd is niet elk senioren alarm hetzelfde. Een personenalarm kan zeer sterk variëren in prijs, design en functionaliteit. Het is dan ook belangrijk dat je eerst goed op een rijtje zet welke functies je in het personenalarm wilt hebben. Stel je zelf daarvoor de volgende vragen:
Moet het personenalarm werken met een drukknop, valdetectie of beide?
Moet het senioren alarm voldoen aan eisen qua design?
Welk budget heb je over voor het aanschaffen van een personenalarm?
Is er voorkeur voor een alarm in de vorm van een horloge?
Wat zijn de ervaringen van andere mensen die een senioren alarm gebruiken?

Er is online enorm veel informatie te vinden over het aanschaffen van personenalarmering. Lees jezelf dus eerst goed in voordat je overgaat op aanschaf.